Priština širom sveta kupuje glasove za prijem u Interpol!

Jelena Đondović | vesti 2018-11-09 10:28:46 2018-11-09 10:28:46

Priština je odlučila da postane maltene sponzor mnogih funkcionera Interpola samo da bi obezbedili članstvo u toj organizaciji!

Screenshot Youtube

Naime, za lobiranje ili, kako su to oni nazvali, kampanju za članstvo u Interpolu, vlada Kosova je 19. oktobra donela odluku da izdvoji 1,2 miliona evra. Međutim, nezvanični podaci govore da je izdvojena daleko veća svota, ali i da je u toku slanje raznoraznih vrednih poklona svima koji im mogu pomoći da se ubace u tu organizaciju. Albanci predstavnicima pojedinih zemalja u Generalnoj skupštini Interpola šalju desetine, pa i stotine hiljada evra, poklanjaju putovanja, automobile, zlato...

Pročitajte još:

 

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za KiM, za „Alo!“ navodi da je poznato da Albanci ne žale novac kad žele da postignu neki cilj, a ulazak u Interpol im je trenutno najvažniji cilj. On dodaje i da je najapsurdnije u celoj toj priči oko Interpola što se sami lideri samoproglašenog Kosova nalaze na Interpolovoj poternici.

- Albanci su i u proteklom vremenu bili dosta izdašni za razna lobiranja, što na belo, što na crno. Sam Pacoli ima fondove koje može da stavlja u funkciji svega i svačega. A članstvo Kosova u Interpolu bilo bi katastrofalno po Srbiju, budući da razni Srbi koji su bili na Kosovu za vreme rata - bilo da su branili zemlju, ili su se prosto zatekli dole - mogu se suočiti s optužnicama - kaže Čović, pa nastavlja.

 - A naročito je evidentna stvar da su gotovo svi lideri samoproglašene države Kosovo u stvari na Interpolovim poternicama, zatamnjeni ili ne, tu su. Oni Albancima na Kosovu zapravo pričaju da je članstvo važno zbog države, priznanja, a svaki od njih brine svoju brigu, naročito sad, kada se plaše da će krenuti da radi i Specijalni sud - objašnjava Čović.

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, napominje da Interpol raspolaže podacima kakav novac šalju Albanci, te da znaju da se radi o prljavim parama koje potiču od šverca droge i trgovine ljudima.

 - Članice Interpola imaju informaciju da je do sada od Albanaca što u novcu, što u poklonima u lobiranje uloženo čak nekoliko desetina miliona evra. Albanci svima šalju i pozive da se poseti Priština o trošku države, a pokloni koje šalju su različite vrste - od donacija, vaučera za skupa putovanja, do automobila, zlata... I Umnik ima ove podatke jer oni imaju legalnu saradnju s Interpolom. Oni obećavaju zemljama članicama da ukoliko glasaju za njih, da će iz te zemlje Kosovo uvoziti određene robe i obavljati druge poslovne transakcije - kaže Spasić.

Podsećanja radi, Generalna skupština Interpola održava se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 20. novembra, kada će se glasati o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu.

Amere kupili sa pet miliona dolara!

Božidar Spasić navodi da za Albance lobiraju i Amerikanci, pa im je Haradinaj nedavno odneo u Vašington pozamašnu donaciju od pet miliona dolara.

- Uopšte ne vode računa koliko će para potrošiti, iako ne mogu zvanično da uplate donaciju Interpolu jer nisu članica. U ta lobiranja više ulažu nego što su ulagali u izgradnju puteva na Kosovu - završava Spasić.

 

Expand player
Pogledajte više