SAD ĆE ZAPEČATITI SUDBINU KOSOVA! Njihova poruka jasna! Priština će morati da se povinuje!

Odlazeći ambasador o ukidanju taksi, nastavku dijaloga, Metju Palmeru i poseti američkog predsednika, Donalda Trampa, Srbiji...

Kajl Skot
Kajl Skot, Foto: Alo!/Marko Đoković

 

* SAD žele da Kosovo ukine takse, ali kako navodi odlazeći amasador Kajl Skot, ništa ne može silom da se postigne i vršenjem pritiska na bilo koju stranu u dijalogu 

* Palmer će nastojati da SAD pojačaju diplomatske napore u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije.

* Voleo bi da predsednik Tramp poseti Srbiju

Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog s Beogradom ponovo pokrenuo, izjavio je odlazeći ambasador SAD Kajl Skot. 

Komentarišući medijske navode o tome da je nemoguće da svetska sila poput SAD nije mogla na nađe način da primora kosovsku vlast da ukine takse, Skat kaže da tako govore oni koji ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

"Mi ne možemo da primoravamo ni Kosovo, ni Srbiju", kazao je ambasador i ponovio da je sada najbitnije da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Kako je rekao, SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođe.

Metju Palmer
Metju Palmer, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.

 

Kaže i da je to u interesu naroda i u Srbiji i na Kosovu, ali i celog regiona, EU i SAD.

Na pitanje koliko novoimenovani specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer može da doprinese rešenju kosovskog pitanja, kazao je da će Palmer nastojati da SAD pojačaju diplomatske napore u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije.

Skot je dodao da Palmer, inače, veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, te da je uveren da je on idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Ovako izgleda presuda koja je zgrozila Srbiju!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 14.09.2019. 10:58 Majića kritikuje cela javnost! Miodrag Majić, Foto: printscreen Presuda sudije Apelacionog suda Miodraga Majića koji je od optužbi oslobodio čoveka za obljubu trinaestogodišnje devojčice zgranula je Srbiju! Vest o skandaloznoj presudi prvi je saopštio javnosti Igor Jurić, posle čega je čitava javnost bila šokirana potezom našeg pravosuđa.

 

Upitan koliko se i u kom smeru Srbija promenila za prethodne tri i po godine koje je proveo u Srbiji, ambasador je rekao da su ekonomski odnosi Srbije i SAD napredovali u proteklom periodu, a da Srbija napreduje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i da treba snažnije da radi na unapređenju vladavine prava, boljoj efikasnost pravosuđa, većoj slobodi medija.

Podsetio je da su američke investicije dostigle su četiri milijarde dolara, da je zahvaljujuci tome otvoreno gotovo 20.000 radnih mesta.

Na pitanje u čemu se Srbija može još popraviti i šta nam to nedostaje, rekao je da, kao i u SAD, Srbiji nedostaje efikasan dijalog između raznih političkih strana, pa treba još da se radi na stvaranju atmosfere da se u društvu mogu čuti različiti stavovi, čak i ako se ne podudaraju sa politikom vladajuće većine.

Kosovo
Kosovo, Foto: printscreen

 

O saradnji sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije Skat je rekao da je bila korektna, profesionalna i, kako on ocenjuje, plodna.

"On je uvek bio dostupan za mene i druge američke zvaničnike. O svemu smo otvoreno razgovarali. Mislim da smo se razumeli oko opredeljenja SAD i Srbije za rad na miru i stabilnosti u regionu, za napredak bilateralnih odnosa i za dalji napredak Srbije u pravcu EU. Srbija je izabrala strateški cilj pridruživanje EU, a to je strateški cilj koji SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji i liderima Srbije na tom putu", precizirao je Skot.

Press služba Vlade Rusija izdala saopštenje! Sve je dogovoreno sa Vučićem!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 14.09.2019. 16:08 - 14.09.2019. 16:14 Premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiće Srbiju 19. i 20. oktobra i tada će učestvovati na proslavi obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, navodi se u saopštenju pres-službe Vlade Rusije. Aleksandar Vučić, Foto: EPA * Premijer Rusije Dmitrij Medvedev posetiće Srbiju 19.

 

Upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja u odnosu prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja te kako to promeniti, Skat je rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.

"Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji", rekao je Skat.

Primetio je da nije loše da se ponekad podsetimo snažnih istorijskih i kulturnih veza koje blisko spajaju Srbiju i SAD, a kao modela za budućnost.

 

Na pitanje koliko su realne šanse da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju, ambasador je rekao da nema konkretan odgovor na to pitanje, ali da bi mu bilo veoma drago da američki predsednik dođe u posetu.

Skot je, budući da se njegov mandat bliži kraju, rekao da mu je bila da obavlja tu dužnost i da je ponosan što je radio sa tako divnim ljudima - i Amerikancima i Srbima - posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa.

"Poneću odavde pozitivne utiske i sećanja na lep, ali i intenzivan deo mog života koji sam proveo u Srbiji.

Teški i negativni utisci su deo mog posla, pa se na njih ne treba posebno osvrtati", zaključio je Kajl Skot.

Bonus video: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi