Nikoliću ni Sveti Petar ne može pomoći!

J.Đ. | vesti 2017-02-17 21:02:42 2017-02-17 21:02:42

Kad se Sveti Petar umeša u naša dnevnopolitička zbivanja...

RAS/Goran Srdanov

Tomislav Nikolić, aktelni šef države, uoči indirektne najave da postoji mogućnost da se kandiduje na predsedničkim izborima, od svoje savetnice Stanislave Pak i još nekoliko bliskih saradnika dobio je ikonu na kojoj su Sveti Petar i Sveti Pavle uz veoma specijalnu i simboličnu poruku.

Martinović: Tomo, povuci se kao gospodin

Aleksandar Martinović, predsednik poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije, izjavio je da bi bio neprijatno iznenađen ukoliko bi se Tomislav Nikolić zaista kandidovao za predsednika. Martinović je gostujući na Televiziji „Prva“ rekao da bi se on, kada bi imao 65 godina i bio u Nikolićevoj poziciji, dostojanstveno povukao sa mesta predsednika države, jer je stranka kojoj pripada odlučila ko će biti njen kandidat.

„Povukao bih se kao gospodin, sa svim privilegijama i počastima, i omogućio bih Aleksandru Vučiću da radi dobar posao kao predsednik“, rekao je Martinović.

- Neka te čuva Svevišnji, jer tvoje putešestvije po trnju za spas Srbije nije gotovo - napisali su mu oni ohrabrivši ga i na taj način da se ponovo kandiduje za šefa države ili da se bori za premijersku i poziciju predsednika SNS-a. Nikolića, je kako saznajemo, ikona oduševila, ali poruka još više.

Međutim, prema ocenama političkih analitičara i jasnom signalu koji stiže iz svih 185 odbora SNS-a, evidentno je da Nikoliću, figurativno rečeno, ni Sveti Petar ne može pomoći da se izbori za bilo kakvu funkciju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za „Alo!“ kaže da je veoma smešno, ali i žalosno, što se Nikolićevi saradnici na ovakav način poigravaju religijskim simbolima.

- Da li će neko biti predsednički kandidat ili predsednik je mnogo manje bitno od nekih krucijalnih stvari zbog kojih bismo mogli da se pozivamo na boga i veru. Oni njega na ovaj način jeftino huškaju da uđe u političku borbu na način da sebi napravi najveću štetu. Njegovi saradnici to rade jer znaju da neće imati nikave karijere posle njega, jer su se i sami kompromitovali i njega uništili, a sada ne biraju sredstva da ga ubede da se ne predaje.

 

Kada se radi o Nikoliću, njegove šanse su stvarno nikakve. SNS nije hteo da preuzme tu vrstu rizika da on bude kandidat na predsedničkim izborima, a kada se radi o njegovoj želji da bude premijer i predsednik stranke, samim svojim radnim kapacitetom i mentalitetom je diskvalifikovan - ocenjuje Anđelković.

Inače, u četvrtak, kada je Nikolić šokirao svojom odlukom i stavom, svih 185 odbora SNS-a na svojim sednicama pružilo je jednoglasnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, saopštila je ta stranka.

SNS navodi da su širom Srbije održane sednice svih opštinskih i gradskih odbora.

Nakon sednice Predsedništva, na kojoj je u utorak usvojeno da Aleksandar Vučić bude predložen Glavnom odboru za predsedničkog kandidata SNS-a, u četvrtak su se svih 185 odbora u cilju pripreme sednice Glavnog odbora sastali i jednoglasno pružili apsolutnu podršku kandidaturi Aleksandra Vučića za predsednika Republike Srbije.

Dačić: Ko je lud da ide za gubitnikom Tomom?

Ivica Dačić, predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova, rekao je da nakon objave kandidature Tomislava Nikolića za predsednika Srbije sada strahuje „šta će Vučić da uradi nego šta će uraditi Nikolić“.

“Postoji namera da se izvrši pritisak na Vučića kako se Nikolić ne bi kandidovao. Efekti su suprotni. U okviru koalicije sam odmah rekao da kandidat treba da bude Vučić i kandidatura nikog drugog nije prihvatljiva za nas. Ako ne možete da prihvatite odluku svoje partije, vi se svrstavate protiv Vučića. U čemu je razlika u odnosu na Jankovića, Jeremića i ostale? – rekao je Dačić.

„Jedva čekam da vidim sednicu Glavnog odbora SNS-a. Ko je lud da ide za gubitnikom? Svi idu za pobednikom! Više strahujem šta će Vučić da uradi nego šta će uraditi Nikolić, da se ne predomišlja. Ko hoće, idemo dalje, ko neće, srećan mu put, vidimo se u drugom filmu, što bi rekao Tadić”, rekao je on.

 

Expand player
Pogledajte više