Špijunaža, BIA, GRU
Printscreen
Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

 * Ljuban Karan, potpukovnik KOS-a u penziji, izjavio da je ono što se desilo u slučaju snimka ruskog obaveštajca - špijunaža

*  Osoba koja je označena kao visokopozicionirani srpski službenik, prodala za novac neke informacije

* Objavljivanje tog video snimka je znak da se od svega htela da se napravi afera i da se poremete odnosi Srbije i Rusije

Ljuban Karan, potpukovnik KOS-a u penziji, izjavio za TV Prvu da je ono što se desilo u slučaju snimka ruskog obaveštajca i srpskog službenika - špijunaža.

To, prema njegovim rečima, nije dozvoljeno.

Karan je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, rekao da se iz snimka, koji je objavljen na društvenim mrežama i potom u srpskim medijima, može zaključiti da je osoba koja je označena kao visokopozicionirani srpski službenik, prodala za novac neke informacije.

- Ko god da je to uradio nije imao dobru nameru prema Srbiji, pogotovo što je taj snimak objavljen“, istakao je on i objasnio da je upravo objavljivanje tog video snimka znak da je od svega htela da se napravi afera i da se poremete odnosi Srbije i Rusije.

ljuban karan, poptukovnik, KOS

Printscreen Youtube

ljuban karan, poptukovnik, KOS, Foto: Printscreen Youtube

 

Na pitanje da li je tačno da su pomenuti snimak puustili Amerikanci, Karan kaže da takav zaključak može da se donese iz više razloga. Jedan od njih je što su NATO i druge zapadne službe mnogo aktivnije nan ašem prostoru od Rusa, a drugi je stav Vašingtona da Rusija vrši maligni uticaj na Balkanu.

Srpske vlasti su naložile istragu oko navodne umešanosti ruske obaveštajne službe povodom video snimka koji je objavljen 17. novembra na Youtube kanalu. Na snimku je prema tvrdnjama srpskih medija

Međutim, ono što je promaklo svima, a vrlo je važno, je to da je snimak napravio profesionalac. Snimao je aktere „špijunske afere“ iz svih uglova, u tačno utvrđenim momentima tao da ništa nije promaklo. Dakle, napominje Karan, snimak je napravio neko treći ko je na izuzetno profesionalan način sve pripremio. To znači, objašnjava dalje Karan, da je ta treća strana morala najpre neko vreme da prati dvojicu muškaraca sa snimka, da zna njihove navike,kretanje, lokacije na kojima borave…

Špijunaža, BIA, GRU

Printscreen

Špijunaža, BIA, GRU, Foto: Printscreen

 

Na pitanje ko bi mogla da bude ta treća strana, Karan kaže da na Balkanu vlada obaveštajni haos i da bi bilo lakše nabrojati ko ne operaiše na nešm tlu, nego ko operiše.

Istakao je da Srbiju ne ugrožava klasična špijunaža, budući da s eona odvija svugde u svetu i u skoro svakom trenutku, već „podrivački rad“, poput namere da se na ovaj načinporemete odnosi dve zemlje.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare