Zoran Đorđević
Printscreen
Zoran Đorđević

Printscreen

Zoran Đorđević, Foto: Printscreen

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost odlučno odbacuje tvrdnje Inicijative mladih za ljudska prava o tome da Srbija jeste sprovodila genocid i organizovano proterivanje drugih naroda i smatra da je napad na ministra Zorana Đorđevića zbog svoje izjave da "iz Srbije i od strane Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan zbog svoje različitosti, a to nije ni u našoj političkoj tradiciji“ - naručen, nebitan i tendenciozan.

Evo kada se nastavlja razgovor vlasti i opozicije: SNS podržava dijalog radi unapređenja izbornog procesa

Razgovori vlasti i opozicije počeli su u julu na FPN-u, nastavak sledi u skupštini u prisustvu evropskih posrednika. Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Poslaničke grupe dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu i to uz posredovanje Evropskog parlamenta. U pismu Dejvida Makalistera predsednici Skupštine Maji Gojković, predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poveljivosti, "Chatam House".

Mario Spasić, generalni sekretar:

Ministar Zoran Đorđevića izjavio je da "iz Srbije i od strane Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan zbog svoje različitosti, a to nije ni u našoj političkoj tradiciji“ , što je naišlo na oštru reakciju dela nevladinog sektora koji je osudio ovu izjavu, sa obrazloženjem da je neistinita i uvredljiva. Podsetio bih da je i srpski narod doživeo ogromne nepravde i podneo strašne žrtve u svim događanjima 90-ih godina i da je u najmanju ruku za te srpske žrtve uvredljivo što ih niko ne spominje niti im odaje pijetet. Svaka žrtva je strašna, ali iz ugla humanitarnog prava treba razlikovati vojne snage i civile i treba jednom konačno reći da su i Srbi žrtve, da su se i Srbi neretko branili od agresora i da ni jedan međunarodni sud nije presudio da je Srbija kriva za genocid. Izvinjenje za žrtve mora biti dvosmerno, a kako se Srbima niko nikada nije izvinio, nema potrebe ponižavati svoje žrtve.

BONUS VIDEO: Delije zaustavile autobus