Vladimir Dimitrijević
Milan Ilić
Vladimir Dimitrijević

Milan Ilić

Vladimir Dimitrijević, Foto: Milan Ilić

Ko je na predsedničkim izborima ušao u sastav biračkih odbora?

- Članove biračkih odbora je, na ovim izborima, činilo najviše pet članova predstavnika vladajuće koalicije i predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, kao i najviše 23 člana predstavnika opozicije, odnosno opozicionih kandidata, i to na svakom biračkom mestu.

Kada članovi biračkih odbora na dan izbora dođu na biračko mesto, koja je sledeća procedura?

- Najpre se vrši kontrola izbornog materijala, uređenje biračkog mesta, potpisivanje kontrolnog lista, kao i pečaćenje glasačke kutije u prisustvu prvog birača. Po završetku glasanja, pristupa se utvrđivanju rezultata. Nakon što birački odbor otvari kutiju za glasanje i utvrdi broj važećih glasačkih listića, isti se prebrojavaju u prisustvu svih prisutnih članova biračkog odbora (najviše 5 vlast, a najviše 23 opozicija). Svaki od članova biračkog odbora prikuplja i evidentira glasove za svog kandidata i kada se utvrdi koliko je za kojeg kandidata glasalo birača, ti rezultati se javno saopštavaju i u prisustvu svih upisuju u Zapisnik u radu biračkog odbora.

Ko potpisuje taj zapisnik?

- Zapisnik, po pravilu, potpisuju svi prisutni članovi biračkog odbora koji to žele.

Šta se dogodilo na dva sporna biračka mesta u Novom Pazaru?

- Iako su na jednom od zapisnika, članovi potpisani štampanim slovima (ovo se dešava, jer članovi biračkog odbora misle da potpisuju evidenciju prisustva, pa žele da bude čitko napisano zbog isplate naknade), nesporno je da su predstavnici četiri prvoplasirana predsednička kandidata primili ovaj zapisnik na biračkom mestu i svojeručno i potpisali isti, bez bilo kakvih primedbi. Na osnosu ovako sačinjenih zapisnika vrši se unos u statističku obradu podataka, odnosno izbornih rezultata.

Da li je moguće da se nekom predsedničkom kandidatu ukradu glasovi?

- Praktično je nemoguće da se bilo kom kandidatu na samom biračkom mestu, prilikom prebrojavanja glasova nešto “ukrade”. Ovo se odnosi i na ova dva mesta u Novom Pazaru, što sve dodatno čini besmislenim i krajnje zlonamernim tvrdnje jednog od predsedničkih kandidata (ili je slučajno ili zlonamerno o ovome bio loše informisan). Ono što je moguće, i to se povremeno dešava, jeste da se prilikom odlaganja izbornih listića u vreću materijal pomeša (kao i prilikom transporta), pa da se kod pojedinih kandidata nađu listići onog drugog kandidata i obrnuto.

Da li Srbija ima najlepše glasačke listiće ili su oni naknadno peglani? Razne spekulacija kruže zbog fotografija na kojima se jasno vidi da su listići potpuno ravni, kao da nisu bili presavijani.

- Što se tiče samih listića, oni se nakon otvaranja kutije ispravljaju, slažu jedan na drugi i nakon brojanja pakuju u koverte formata A4 (npr. u ovom slučaju oko 1200 listića za kandidata pod rednim brojem 6), pakuju u vreću i dalje transportuju), čime se gotovo u potpunosti vizuelno isprave. I takva je situacija i na bilo kom drugom biračkom mestu, za bilo kog kandidata. Posebno napominjem da su kamere zabeležile naknadno brojanje i neupotrebljenih glasačkih listića listića, koji nisu ni korišćeni što je, podrazumeva se, neko ponovo zlonamerno zloupotrebio da su “peglani”.

Da nije neko naknadno otvarao vreće sa glasovima?

- Vreće se, počev od ovih izbora, pečate posebnim zatvornicama i moguć je uvid isključivo na osnovu odluke RIK.

Zlonamerne tvrdnje nekih članova RIK

Ako već tvrdite da je sve bilo regularno kako onda kometarišete optužbe koje pristižu i spekulacije da je bilo krađe na predsedničkim izborima?

- Smatram da su apsolutno zlonamerne tvrdnje pojedinih članova Republičke izborne komisije, da je bilo koji organ za sprovođenje izbora prekršio zakone, ili bilo koju drugu izbornu proceduru. U prilog ovakvoj mojoj tvrdnji su i rezultati sa ova 2 biračka odbora u Novom Pazaru, koji su apsolutno ispravni, što je sve pred sredstvima elektronskih i štampanih medija i zabeleženo.

 

 

Komentari (11)

ETO

13.04.2017 14:49

baš smo očekivali, da će ovaj nazadni da kaže, da je bilo izborne kradje. Ajde bre, imali su vremena od petka u ponoć do nedelje u 13h da peglaju šta hoće i koliko hoće.

sole

13.04.2017 15:25

u 19: 30 u udarnom dnevniku da upoznas naciju,zbog spekulacija.

kokan

13.04.2017 15:55

Covek nema pojma. Sve moze da se falsifikuje.

SMET

13.04.2017 16:12

ahahahaha ahahahaha ahahahaha

DIMA

15.04.2017 19:55

@SMET - Kod nas glasaju i pokoujnici i tako dokazuju dau ovoj zemlji još uvek ma života. Smena kompletne Republičke izborne komsiije, jer nije ispoštovala Ustav R Srbije, kao i Odluku Ustavnog suda Srbijeiz 2016 godine koja se odnosi na postupak glasanja. Kraj priče.

BG

13.04.2017 18:32

Ne zakopčavamo se na ledjima. Molim te cuti i ne izazivaj revolt kod naroda.

JA

13.04.2017 22:58

@BG - Ne prodaji maglu."ispeglaju se vizuelno uv rećama"...stvarno......

Mladi

14.04.2017 02:28

@BG - se ne zakopcavaju cak ni napred .Zbog takvih nose samo dukseve i majice.Ali nista dok ne dode "kuka i motika" a samo sto nije!

Pera Detlic

16.04.2017 14:56

Ko to kaze ko to laze da srbi kradu,mi samo kraduckamo.....

smm

16.04.2017 18:29

Sve je moguće u Srbiji, čak i tebe da postave za predsednika RIK-a. Hoćeš li dokaz. Na BG opštini Vračar je glasao ČLAN sa 106 godina. Neka mu je srećan rodjendan hohštaspleri!. Hoćeš li ime, prezime I adresu?