Angela Merkel
Profimedia
Angela Merkel

Profimedia

Angela Merkel, Foto: Profimedia

Reč je, naravno, o najavi nemačke kancelarke Angele Merkel da se nakon isteka mandata neće više kandidovati za tu funkciju, ali ni za bilo koju drugu političku poziciju.

Dragaš je juče za „Alo!“ kazao da od njenog odlaska Srbija može imati koristi.

- Što se tiče spoljne politike Nemačke prema Srbiji, ne verujem da će se mnogo promeniti u periodu dok je kancelarka još na toj funkciji. Međutim, njen lični uticaj kao odlazećeg političara će svakako slabiti i neće imati odlučujuću ulogu za region i za nas. Benefit za nas može biti fleksibilniji odnos Nemačke prema kompromisnom rešenju Beograda i Prištine, za koju se predsednik Vučić zalaže da bi zaštitio Srbe na Kosovu, njihov opstanak, njihovu imovinu i imovinu SPC - kaže Dragaš, pa nastavlja:

Orhan Dragaš

Dušan Milenković

Orhan Dragaš, Foto: Dušan Milenković

- Stav Angele Merkel je bio dosta tvrd, nije blagonaklono gledala na podelu Kosova, odnosno razgraničenje, već je insistirala da kosovski Albanci imaju svoju državu na celom Kosovu, a da Srbija ne dobije ništa. Iako se kancelarkom Merkel ima veoma prijateljski odnos, predsednika Vučića nije obeshrabrio njen pomenuti čvrst stav o Kosovu, te nije popuštao u traženju rešenja koje će uvažiti i interese Srbije - kaže Dragaš.

Ruski istoričar Georgij Engelhart za „Alo!“ tvrdi da najavljeni odlazak Merkelove predstavlja blagovremeno upozorenje.

Pročitajte još:

- Isključuju se veliki potresi do kojih bi došlo u slučaju naglog povlačenja sa funkcije političara kalibra aktuelne kancelarke. Deklaracija Merkelove upravo daje svetskim, evropskim, pa i balkanskim liderima mnogo vremena i prostora da se prilagode za dolazeće promene u Berlinu - kazao je on i dodao da je odluka Merkelove uzrokovana kako njenim dugim stažom na čelu najmoćnije sile EU, tako i problemima CDU i njenih partnera na poslednjim izborima u Nemačkoj.

- Za sada je teško ukazati na bilo koji simptom promene nemačkog stava na Balkanu. Poslednja poseta poslanika CDU jasno je pokazala doslednost protivljenja Berlina svakoj korekciji granica u bivšoj Jugoslaviji, te čvrst zahtev Beogradu za faktičko priznanje nezavisnog Kosova kao preduslov za primanje Srbiji u EU. U međuvremenu, mogućnost neke promene kursa Nemačke zavisi od revizije nasledstva Merkelove političkom klasom - kako u „starim strankama“, tako i u novim faktorima u Berlinu - od Di Linke do AFD-a - naveo je ruski istoričar.

Milivojević: Nemci će se baviti sobom

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, za „Alo!“ je istakao da će se Nemačka ubuduće više baviti sobom.

- Njen odlazak će se više osetiti i više značiti za Evropu nego za samu Srbiju. Kad je reč o nama, imajući u vidu tvrd stav Nemačke, njen odlazak i najava odlaska znači manje tog tvrdog uticaja, više mogućnosti za Srbiju i više manevarskog prostora da naša zemlja plasira svoje argumente, naročito imajući u vidu raspoloženje velikih sila i razumevanje za naše stavove, počevši od Vašingtona pa redom. Inače, nema promene nemačkog stava, ali ima manje mogućnosti da se po svaku cenu nameće zbog završavanja kancelarkine misije - kaže on.