Goran Vesić
E- Stock / Miloš Rafailović
Goran Vesić

E- Stock / Miloš Rafailović

Goran Vesić, Foto: E- Stock / Miloš Rafailović

- Trebalo je da predsednik Vučić predloži da se podigne spomenik pa da se setimo šta je ovaj vladar učinio za naš narod. Ovaj čin je simboličan jer potvrđuje da je Srbija postala zemlja koja poštuje svoju slavnu prošlost i istoriju, da smo zemlja koja se više ne stidi onoga što jeste, da smo ponovo ekonomski, politički i vojno vodeća zemlja Balkana - naglašava Vesić.

Oni koji ne vole Vučića i u ovome vide problem. Od izgleda, veličine spomenika, do onih koji kažu da to Beogradu ne treba. Kako na to gledate?

- Ne smeta njima ni izgled spomenika, ni visina, ni mesto gde se nalazi. Njima smeta to što Srbija podiže Nemanji spomenik. Stefan Nemanja se ne uklapa u ideologiju lažne srpske elite. Svi oni, od Gorana Markovića do Dubravke Stojanović i njima sličnih, veruju da Srbija treba da bude slaba, da se izvinjava drugima kao što je radio Tadić, da ne treba da štiti svoje interese. Kako njima izgleda Stefan Nemanja mogli ste da vidite po onome kako je prikazan u seriji RTS-a čiji scenario je izabrao upravo taj isti Marković. Po njima je on zadrigao, pijan, veroloman, kukavica. Važno je da je Marković Tita prikazao kao simpatičnog dekicu. Oni Vučiću ne mogu da oproste to što je Srbija ponovo jaka, meni jer se Beograd razvija, kao što Marković ne može da oprosti Kusturici jer je priznat u svetu, ovenčan nagradama, za razliku od njega. Nije Nemanja zaslužio da na njemu, osam vekova kasnije, komplekse leči ocvali Marković.

Ne postoji dan a da Đilas, njegovi saradnici i njemu bliski mediji ne šire lažne vesti o Vučiću i aktuelnoj vlasti. Kako to komentarišete?

Preporučujemo:

- Pre oko godinu dana Đilas je angažovao tim iz Britanije, a u međuvremenu su došli iz Turske, i njihov jedini posao je da emituju lažne vesti. Princip je jednostavan. Izmisle vest kao što je lažna slika o sastanku sa Tačijem u Parizu iako on nije ni bio tamo, ili o navodnom učešću naše vojske u Belorusiji ili recimo sa mojom slikom iz JNA, iz 1988. godine, gde sam u plavoj uniformi Ratnog vazduhoplovstva, pa šire vest da sam bio milicioner. To plasiraju na društvenim mrežama, nema veze što će biti demantovano, njihov cilj je da šire laži. To je Đilasova politika.

Slučajno ili namerno baš ovakve vesti pred svaki nastavak pregovora s Prištinom...?

- Da lažna srpska elita želi dobro svojoj zemlji podržali bi predsednika Vučića u razgovorima s Prištinom. Vučić rešava problem koji postoji duže od veka. Nema za Srbiju važnijeg nacionalnog interesa. Ta naša lažna elita, Đilas i opozicija koju plaća, toliko mrze Vučića da oni žele da Srbija izgubi Kosovo ne bi li Vučić od toga imao političku štetu. Nikada u modernoj političkoj istoriji nismo imali takvu opoziciju koja radi protiv svoje zemlje i svog naroda. Pogledajte šta Đilas radi napadajući državne kompanije, od „Telekoma“ preko namenske industrije, ili strane investitore kao kompanije koje su uložile u Bor i Smederevo.

Kakvi su podaci o epidemiji koronavirusa u Beogradu?

- Situacija je znatno bolja već nedeljama. To je rezultat poštovanja mera. Leto je, a možete da vidite da građanke i građani u javnom prevozu nose maske, kao što je poštovano i pravilo da bašte rade do 23 sata. Trudili smo se da u Beogradu nađemo meru između potrebe da se zaštiti zdravlje građana, da se odvija društveni život i da privreda, a posebno sektor usluga koji je najugroženiji, radi.

Pratite li proces formiranja vlade?

- Pratim sa velikim zanimanjem. Beograd može da se razvija samo uz tesnu saradnju sa vladom jer su mnogi projekti, od Beograda na vodi, metroa, obilaznice, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, toplodalekovoda Obrenovac - Beograd i izgradnje novog mosta, zajednički. Nekoliko zakonskih predloga čekaju novi kabinet. Pre svega izmene Zakona o vodama, Zakona o buci kao i zakon koji će omogućiti da formiramo sa republikom Nacionalnu veletržnicu. Istog dana kada vlada bude formirana, zakucaću na vrata novih ili starih ministara da rešavamo ovo što sam nabrojao.

Markovićevo srce je na Brionima

Radovi na Savskom keju se završavaju. Kada će građani moći ponovo da ga koriste?

- Popločavanje Savskog keja, odnosno svi građevinski radovi biće završeni do 1. septembra kako sam obećao građanima. Do 15. septembra biće postavljen mobilijar, dečija igrališta i sve što će biti sadržaj na keju. Kada Savski kej završimo, na primeru prostora od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave moći ćete da vidite kako se grad ubrzano menja od 2014. godine otkako su građani izabrali nas, ove koje mrzi lažna elita poput Markovića ili Stojanovićeve. Uradili smo samo na ovom prostoru za šest godina više nego svi naši prethodnici za čitav vek. Markovića ne interesuje da li je Beograd sređen pošto ga on prezire. Njemu je važno da li su sređeni Brioni. Tamo je njegovo srce. Naše srce je u Beogradu.

Pročitajte još: