Tomislav Momirović
RINA
Tomislav Momirović

RINA

Tomislav Momirović, Foto: RINA

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otišao je pre nedelju dana u vanrednu kontrolu radova na izgradnji obilaznice oko Beograda. Snimak na kom on razgovara sa direktorom Puteva Srbije Zoranom zapalio je društvene mreže, jer pokazuje kako ministar zavodi red jer radovi kasne, a kada se pojavio i drugi video zapis nastao nakon zvaničnog dela ceremonije u kom se čuje kako on i psuje, nastao je potpuni haos... Momirović je u intervjuu za naš list najpre govorio o svim tim reakcijama na njegov nastup na gradilištu.

- Žao mi je što je uopšte došlo do takve reakcije, iz jednog ugla je delimično opravdana, a iz drugog svestan sam da postoje mnogo bolji pristupi i u komunikaciji i u upućivanju kritike. Taj projekat obilaznice neki pre nas su maksimalno otežavali i pričali o njemu skoro dve decenije, a da ga nisu pomerili sa mrtve tačke. Sad, kad se najveći deo deonice privodi kraju, reagovao sam emotivno jer sam čuo da će da se prolongiraju rokovi. Pa zamislite da vam majstori pokrivaju krov, dolazi zima, a oni vam kažu, pa nećemo pokriti baš ceo krov pre snega. Obilaznica, pored Metroa, je najvažniji projekat u Beogradu, nešto što će olakšati kretanje građana i tereta, smanjiti saobraćaj i zagađenje u centru. Nemamo prava više ni na dan zakašnjenja.

Premijerka je izjavila da je u vašem „spornom“ nastupu prepoznala emociju. Jeste li razgovarali o tome sa njom šta vam je rekla?

- Samo smo to pomenuli u jednom razgovoru, objasnio sam joj moju reakciju i veoma sam zahvalan na javnoj podršci i razumevanju. Iskreno, pre sam očekivao da me pozove majka ili otac, jer psovanje nije baš u skladu sa našim porodičnim odgojem.

Odziv na vakcinaciju bi mogao biti veći

Vakcinisali ste se, zašto ste se odlučili za „Astrazenekinu“ vakcinu i jeste li imali neku reakciju?

- Vakcinacija je već dobrano odmakla i veoma sam ponosan na činjenicu da smo obezbedili građanima četiri vakcine i da smo u svetskom vrhu po ritmu vakcinacije i revakcinacije. Ipak, odziv na vakcinaciju bi mogao da bude još bolji i hteo sam ličnim primerom da pozovem ljude da se prijave. Mislim da posao ministra podrazumeva da, pogotovo u slučaju jakog antivakcinalnog pokreta kakvog imamo u Srbiji, ličnim primerom pokaže poverenje u zdravstveni sistem.

Da li se Drobonjak naljutio na vas?

- Ne. I on je bio nesvestan da je ostao uključen ton na kameri, ali pošto je iskusan operativac sa velikim terenskim iskustvom, cenim da mu razne situacije i prepirke sa izvođačima nisu strane. Za nekoga ko je proveo ceo radni vek na gradilištima i preturio svašta preko glave, poneka psovka, koja čak i nije bila lično usmerena na njega, verujem da ne predstavlja smetnju.

Vučić je ponovio da je nezadovoljan radom pojedinih ministara, mediji su spekulisali da su u pitanju novajlije, da li ste se prepoznali?

- Ima tu previše rekla kazala, govorkanja, medijskih spekulacija. Ovaj tim Vlade Srbije, kao i prethodni sastav, radi u vanrednim okolnostima i svaka sugestija predsednika Republike usmerena je ka još većem radu, ka boljim rezultatima. To smo dužni građanima Srbije, jer su nam dali referendumsku podršku na izborima.

Radite li vikendom?

- Svakog vikenda od kad sam položio zakletvu građanima Srbije kao ministar Vlade Srbije.

Šta ste do sada konkretno uradili, a kakvi su vam planovi za naredni period?

- Srbija se trenutno nalazi usred najvećeg investicionog talasa u infrastrukturu u svojoj istoriji. Dogovorili smo se oko početka gradnje Metroa, radimo desetak autoputeva i brzih saobraćajnica širom naše zemlje, krajem godine bi trebalo da se završi brza pruga do Novog Sada, najveći projekat stanogradnje, onaj za pripadnike snaga bezbednosti, se nalazi u finalnoj fazi realizacije i pokrećemo sa Kinezima najveću rekonstrukciju i izgradnju komunalne mreže u preko 60 gradova u Srbiji. Najveći broj projekata je započet davno pre nego što sam postao ministar i završiće se u narednim godinama, a moj posao je da obezbedim njihovu realizaciju, ispunjavanje rokova i realizacije projekta.

Šta ste zacrtali da morate završiti do kraja mandata?

- Mandat ove Vlade je skraćen i predsednik je izrazio mogućnost održavanja vanrednih izbora već sledeće godine. Veoma sam ponosan, što sam deo Vlade koja tako uspešno vodi državni brod u izuzetno teškim okolnostima. Svaki kilometar autoputa koji završimo, ili brze pruge, ili stana za vojnika, čini me zadovoljnim, jer znam da su delovi kamena temeljca nove, moderne Srbije.

Čini se da opozicija i mediji bliski njima imaju pik na vas. Gotovo svakodnevno se bave vama. Šta mislite zbog čega je to tako?

- To je danak mog prisustva na društvenim mrežama i otvaranja tog kanala komunikacije sa javnošću, gde sam prisutan već godinama. Ma koliko atmosfera na srpskom Tviteru bila toksična i ma koliko trpeo podmetanja, montaže i izlive bezrazložne mržnje, nemam nameru da se povučem.

Pročitajte još: