Neću očima da te vidim! Francuz želi da očita lekciju Ramušu koju će zapamtiti za sva vremena

Republika/ Alo.rs/ B. P. | vesti 2019-06-07 18:31:30 2019-06-07 18:31:30

Navode potvrdio juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

EPA/Mick Tsikas

Emanuel Makron planira da otkaže samit u Parizu, koji je zakazan za početak jula, na kojem je trebalo da bude nastavljen razgovor Beograda i Prištine. Ogorčen zbog ponašanja Ramuša Haradinaja, francuski predsednik sada neće ni da čuje za Haradinaja i rešen je da mu očita lekciju koju će zapamtiti za sva vremena, prenose stavove Pariza diplomatski izvori.

Naime, da bi Albancima pokazao gde im je mesto, Makron će prvo doći u Beograd, a tek po povratku u Pariz razmisliće o mogućem datumu za održavanje nove runde razgovora, čime će pokazati svima kakav je stav Pariza prema Balkanu.

Da je nova runda razgovora u organizaciji Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel neizvesna, potvrdio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Na samitu koji su u Berlinu organizovali Makron i Merkelova, Haradinaj je demonstrirao osionost i bahatost, preko koje francuski predsednik neće da pređe, naglašavaju izvori.

Ističe i da Makron ni posle više od mesec dana, koliko je prošlo od razgovora u Berlinu, nije spreman da oprosti odbijanje Prištine da se urazumi.

- Makron neće ni da čuje ni da vidi Haradinaja. Čak i da Ramuš sada ukine takse, formira ZSO i ispuni sve obaveze na koje se Priština obavezala tokom dosadašnjih razgovora, Makron neće popustiti. Zapamtiće kako izgleda kad neko umisli da može da se poigrava s Francuskom. Zbog svega što je uradio u Berlinu, a i posle toga, demonstrirajući silu prema Srbima na Kosovu Makron je decidan da Haradinaj mora biti kažnjen - objašnjavaju naši sagovornici.

O samitu u Parizu juče je govorio i predsednik Srbije, koji je objasnio da je Savet bezbednosti UN, koji će u ponedeljak raspravljati o situaciji na KiM, uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa, te da je Pariz važnije mesto za razgovore.

- U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji, nisam siguran da će ga biti - rekao je Vučić za TV Prva.

Prema rečima srpskog šefa države, Merkelova i Makron imaju slične ciljeve za zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem.

- Zato će Haradinaj (u Berlinu) danas pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu - rekao je Vučić.

Po oceni Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, došlo je vreme da Francuska stane na put neposlušnosti prištinskih zvaničnika i disciplinuje Haradinaja.

- Otkazivanje predstojećeg samita će imati smisla pod uslovom da Francuzi jasno iskažu stav i definišu da je to učinjeno zbog neodgovornosti Albanaca i njihove nespremnosti na dogovor sa vlastima u Srbiji. U tom slučaju, to je ozbiljna osuda Prištine. Prištinske vlasti su ubeđene da iza sebe imaju relevantne krugove u Americi i da imaju punu slobodu da rade šta žele sa Srbima na prostoru KiM, a i sa njihovom teritorijom. EU na samitu treba da im pokaže da to ne mogu da rade - smatra Anđelković.

 

Expand player
Pogledajte više