Diković: Neću da pričam o svojoj penziji!

Jelena Đondović | vesti 2018-04-28 15:22:39 2018-04-28 15:22:39

Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, prokomentarisao je za „Alo!“ o sve glasnijim spekulacijama da će uskoro i zvanično otići u zasluženu penziju!

Ministarstvo odbrane

 O toj temi, odnosno penzionisanju, za koje je stekao sve zakonske uslove, te bi već u maju mogao da se povuče, veoma nerado govori.

- Nije ta tema ključna i nešto o čemu bi trebalo da se piše. A ja ne mogu i neću da pričam o tome - kazao nam je Diković. Na ponovljeno pitanje da li je tačno da će uskoro u penziju, odgovorio je:

- Ne mogu o tome, kako god da je, ovako ili onako ne mogu vam ništa reći. Ali hvala vam na pitanju, doviđenja i prijatno - bilo je sve što nam je rekao.

Priča o smenama u Generalštabu je dugo prisutna, a petak je to i zvanično objavio ugledni nedeljnik „Ekspres“. Iako se o odlasku Dikovića dugo pričalo, sada je njegova smena više nego izvesna jer je stekao sve zakonske uslove za odlazak u penziju i formalno bi trebalo da bude penzionisan do kraja maja. Njegov mogući naslednik, general Mojsilović, za razliku od Dikovića, veoma je poštovan među pripadnicima Vojske. Sam Diković ga je kao mogućeg konkurenta, kako piše „Ekspres“, svojevremeno sklonio u Brisel, gde je bio šef vojnog predstavništva pri NATO. Trenutno obavlja dužnost pomoćnika ministra za politiku odbrane, a pored dobrih kontakata u NATO, posebno je cenjen i na Istoku, pogotovo u Moskvi, gde je i živeo u ranoj mladosti.

List „Ekspres“ piše i da bi na mesto zamenika načelnika GŠ mogao da dođe Petar Cvetković, sadašnji šef Vojnobezbednosne agencije. Kao njegovog naslednika na čelu VBA novinari „Ekspresa“ pominju pukovnika Đuru Jovanića, sadašnjeg šefa Kancelarije za bezbednost ministra odbrane.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je juče da će doći do promena u Vojsci i policiji i poručio da o nasledniku načelnika Generalštaba trenutno ne razmišlja.

- Nisam ni znao da mu ističe mandat, nije me vojni kabinet upozorio - rekao je predsednik na pitanje ko će naslediti aktuelnog načelnika Generalštaba, kome mandat ističe u junu, i dodao da je „u svakom slučaju opterećen mnogim drugim stvarima, pre svega Kosovom“.

Promena u Vojsci će, istakao je, svakako biti, i to značajnih:

- Ne može da se dogodi da kad vam dođe generalna inspekcija u neku jedinicu pola te jedinice nije tu. I to ne zato što nešto rade, već zato što znaju da ne mogu da savladaju određene fizičke i druge prepreke. Šta onda da radimo s „migovima“ i drugim stvarima - upitao je Vučić.

Expand player
Pogledajte više