Aleksandar Lukašenko
Printscreen Youtube
Aleksandar Lukašenko

Printscreen Youtube

Aleksandar Lukašenko, Foto: Printscreen Youtube

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će mu domaćin biti predsednik Aleksandar Vučić.

On je izjavio da će ga sa radošću dočekati, i podsetio da predsednik Belorusije nikada nije bio protiv interesa naše zemlje. Na dobre prijateljske odnose Lukašenka i srpskog naroda podsetio je i novinar Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao kako je 1999. godine, uprkos NATO preporukama da ne putuje u Srbiju, on ipak odlučio da dođe na sastanak sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem.

- Lukašenko je bio jedini šef države koji je tokom bombardovanja posetio našu zemlju i time pokazao ljubav prema srpskom narodu. Lukašenko jako dobro poznaje našu poziciju i stanje u Srbiji - izjavio je Vučić prilikom dvodnevne posete Belorusiji u junu ove godine.

Vučić i Lukašenko

Tanjug/Kancelarija za saradnju s

Vučić i Lukašenko, Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s

Na to je podsetio je i novinar, jedan od nekadašnjih lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", Alekander Zimovski, koji je u svojim memoarima opisao svoj let za Beograd tokom vazdušnih napada 1999. godine, gde se našao u pratnji predsednika Lukašenka, koji je iz Minska odletio za Beograd kako bi se sastao sa predsednikom tadašnje SRJ Slobodanom Miloševićem.

- Kada smo poleteli iz Minska, sa čuđenjem i dozom straha smo otkrili padobrane ispod svojih sedišta. Ležali su na mestu na kom su obično smešteni prsluci u avionima. Pravi vojni padobrani, pokazali su nam kako da ih pričvrstimo - priseća se Zimovski.

NATO je i pre poletanja predsedničkog aviona javio da ne može garantovati bezbednost, navedeno je u memoarima, ali se na put ipak krenulo.

Sastanak lidera održan je u rezidenciji nedaleko od Beograda. Razgovori predsednika trajali su oko tri sata, dok su se u pozadini čule detonacije, pojačane zvukom sirena.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Predsednik Lukašenko stigao je i da obiđe grad tom prilikom i vidi neke od pogođenih lokacija, naveo je novinar.

- Prilično sablasan prizor kada nema polovine zidova, i kreveta, samo fragmenata neke medicinske opreme, koji vise na ruševinama. Stvarni udar bombe ili rakete izgledao je vrlo depresivno - kaže Zimovski.