NATO steže obruč oko Srbije, sad treba očekivati NOVI PRITISAK!

Jelena Đondović | vesti 2018-07-12 16:55:41 2018-07-12 16:55:41

Steže se obruč oko Srbije, gotovo sve zemlje iz komšiluka uđoše u NATO!

Profimedia.rs

Lideri NATO zvanično su uputili poziv Makedoniji za početak pregovora o članstvu, a istog dana su poslali poruku da bi jačanje veza NATO i Srbije bilo izuzetno korisno i za Alijansu i za Srbiju...

Pozivom koji je formalizovan na samitu NATO u Briselu, Makedoniji se pružila prilika da postane 30. članica NATO.

- Raduj se, Makedonijo! Vrata ka našem punopravnom članstvu u NATO su otvorena - oduševljeno je izjavio makedonski premijer Zoran Zaev.

Lideri Alijanse su svojim saopštenjem istog dana poslali jasnu poruku Srbiji, ali i naglasili koliko im je zapadni Balkan bitan.
- Jačanje veza NATO i Srbije korisno je za Alijansu i Srbiju, kao i za čitav region - poručili su lideri NATO.

 - Ostajemo potpuno posvećeni stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana, kao i podržavanju evroatlantskih aspiracija zemalja u regionu. Nastavićemo da tesno sarađujemo sa zapadnim Balkanom na održanju i promovisanju regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti - kaže se između ostalog u saopštenju

Diplomata Zoran Milivojević nema dilemu da će se po pitanju članstva u NATO pritisci na Srbiju sve više pojačavati, jer kako kaže, NATO ima jasan plan da „zagospodari ovim prostorima“.

- Pozivom Makedoniji, NATO je potvrdio da ima interes da se ceo ovaj prostor praktično zaposedne i da se stavi u funkciju zapadnih interesa. Srbija polako postaje okružena članicama NATO, što je i bio cilj, a ova poruka Srbiji da je važna za saradnju samo dodatno pokazuje interesovanje NATO da i se Srbija priključi. U narednom periodu, spoljnja politika Srbije biće na ozbiljnom testu, pritisaka će biti putem poruka, diplomatskih angažovanja... Za Srbiju je važno da ostane politički i vojno nezavisna i neutralna jer je to garancija ostvarivanja njenih nacionalnih interesa - komentariše diplomata.

Sa druge strane, vojni analitičar Vlade Radulović uveren je da NATO maksimalno poštuje vojnu neutralnost Srbije.

- NATO ne vrši nikav pritisak na Srbiju, Alijansi je stalo do saradnje zbog očuvanja regionalnog mira. Makedonija je već deceniju pokušavala da uđe u NATO, čak 73 odsto Makedonaca je to želelo. Sa druge strane, najveći broj građana Srbije trenutno jeste za to da Srbija ostane vojno neutralna, ali to otvara pitanje koliko je vojna neutralnost Srbije održiva na neki dugoročni period - smatra Radulović.

Expand player
Pogledajte više