Ratko Mladić
AP Photo/Peter Dejong

 

Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

Tužilaštvo Haškog tribunala, kada su u pitanju optuženi Srbi, maksimalno se trudilo da oteža rad odbrani prikrivajući većinu dokaza koji su bili oslobađajućeg karaktera u odnosu na srpske optuženike, uništavalo ih ili činilo neupotrebljivim, a ove podatke izneo je advokat Goran Petronijević, član tima odbrane Radovana Karadžića, provg predsednika Republike Srpske, osuđenog na 40 godina.

Pročitajte još:

Petronijević je rekao da se upravo na primeru Karadžićeve odbrane može videti da je odbrana tokom trajanja postupka 180 puta upozorila sud na kršenje odredbi Poslovnika o postupku i dokazima od strane tužilaštva, prikrivanje dokaza koji su bili osloađajućeg karaktera u odnosu na srpske optuženike neadekvatnim i neblagovremenim obelodanjivanjem, kao i da je sud u 173 slučaja našao da je Haško tužilaštvo prekršilo pravila i na taj način povredilo odbranu Karadžića.

Radovan Karadžić

Tanjug

Radovan Karadžić, Foto: Tanjug

- Čim nam veće nije usvojilo predlog da se postupak ponovi jer se nije postupalo po pravilima i dokazima, jasno je da je tužilaštvo imalo prećutnu saglasnost da to radi. Oni su morali da obelodane dokaze, nikako da ih prikrivaju, a oni su to činili i gledalo im se kroz prste – rekao je Petronijević.

Preporučujemo još:

- Setimo se Ramuša Haradinaja i njegovog ponašanja. On je kao privremeno pušten na slobodu. Imao je odrešene ruke da može da koristi kompletnu infrastrukturu u samoproklamovanoj državi Kosovo za zastrašivanje, potrplaćivanje i likvidiranje svedoka za koje se znalo da treba da svedoče protiv njega. Sve je to prećutno učinio Haški tribunal – kaže Petronijević.

Njegovo mišljenje deli i advokat Toma Fila, ali i napominje da smo na neke stvari i sami uticali.

- Mi smo dozvolili da se ponizimo i da izručimo koga god da su tražili, a kad smoi ih izručivali, to smo radili kao da su to bitange i barabe, a ne ljudi. Da vas ne podsećam da je general Lukić poslat u Hag u pidžami. Vi na taj način gubite dostojanstovo kao država – rekao je Fila.