Slobodan Milošević i Mira Marković
EPA/Srdjan Suki
Slobodan Milošević i Mira Marković

EPA/Srdjan Suki

Slobodan Milošević i Mira Marković, Foto: EPA/Srdjan Suki

Pročitajte još:

 

On je rekao da je Žak Delor izneo ponudu EU za SFRJ ako se ta zajednica održi.

"Unija je spremna da prizna političkom odlukom pridruženo članstvo Jugoslavije u EU. Vi znate šta to znači i koje ćete imati privilegije. Ja sam dobio nalog da spremim program od 5,5 milijardi dolara kao injekcija da program Ante Markovića uspešno dalje produži", izložio je Delor.

Gligorov kaže da je to bio veoma povoljan arnžman.

"Mi bismo bili prva zemlja koja je dobila status pridruženog člana od svih onih zemalja koje su 1992. postale pridruženi članovi poput Ruminije, Bugarske."

Prebacuje krivicu na pokojnika:Slobodan Milošević

EPA/Saša Stanković

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Saša Stanković

"Izvolite gospodo, kažite šta imate o ovom planu", rekao je Delor.

Bio je tajac nekoliko minuta. Prvi se javio Franjo Tuđman.

Preporučujemo i ovo:

 

"Znate šta gospodo, ja moram nešto iskreno da vam kažem. Ja nizakakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja hrani ceo hrvatski narod da mi posle dugo godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno", rekao je Tuđman.

I nastao je tajac, a onda se javio Milošević.

"Ja više puta ponavljam, i hoću i pred vama ovde da kažem da sam ja za čvrstu federaciju ili modernu federaciju ili ništa. Nek ide svako na svoju tsranu", rekao je Milošević.

Posle nove pauze javio se Izetbegović.

"Nama je teško i bez Beograda i bez Zagreba. Mi smo tri naroda u Bosni i to ne može lako da bude. Mi smo uvek bili poseban entitet i to bismo voleli da ostanemo ali da se nađe solucija kako da sarađujemo sa Beogradom i Zagrebom", rekao je Izetbegović.

Slobodan Milošević

EPA/Srđan Suki

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Srđan Suki

Gligorov je rekao da ostali uglavnom nisu diskutovali.

"Potom je usledila pauza od jednog sata. Tu je doneta odluka na toj pauzi da trojka iz EU ima razgovore sa svakim predsednikom pojedinačno.

To je trajalo veoma dugo. Kad se to završilo, skupili smo se opet svi i predstavnici EU su saopštili da saglasnosti nema", ispričao je Gligorov.

 

A onda su se predstavnici EU obratili svima prisutnima:

"Žalimo što ćemo morati da prenesemo Uniji da nema saglasnosti za ove predloge što smo dali. A šta će dalje biti, videćemo".

Ostalo je dobro poznato šta se posle događalo.

Komentari (1)

my way

10.03.2019 18:59

Туђман је одмах у старту ту понуду одбио, ето шта се десило и ту нема шта више да се полемише. Даље, Југославија је могла да уђе у ЕУ само као држава управо у онаквом облику у каквом ју је видео Милошевић, дакле као земља функционалне државне власти која може да извршава обавезе, доноси и спроводи одлуке на својој територији.