Vojin Rakić
Printscreen
Vojin Rakić

Printscreen

Vojin Rakić, Foto: Printscreen

Vojinu Rakiću iz Centra za bioetičke studija stiglo je pismo iz Uneska zbog lažnog predstavljanja.

Rakić se, podsetimo, predstavjao kao šef katedre za bioetiku Uneska, i nedavno je kritikovao Srbiju kao jednu od četiri zemlje u kojoj su zloupotrebljene restriktivne mere radi jačanja vlasti u pandemiji. Pismo koje je iz Uneska stiglo Rakiću, u koje je B92.net imao uvid, prenosimo u celosti:

Obraćam vam se u vezi sa aktivnostima koje vaša organizacija sprovodi koristeći ime, akronim i logotip UNESCO-a bez odobrenja.

Predstavljate se kao šef UNESCO-ove Katedre za bioetiku za Evropu, što lažno navodi javnost da veruje da upravljate organizacijom koja je zvanični deo UNESCO-a. Osim toga, izdavali ste saopštenja i davali izjave u vezi sa nacionalnim politikama u Srbiji, koristeći logotip UNESCO, što je u suprotnosti sa politikama ove organizacije.

Preporučujemo i:

Mi nemamo nikakvu evidenciju da je UNESCO dao takvo ovlašćenje vama ili bilo kojoj akademskoj instituciji ili entitetu sa kojim biste mogli biti povezani.

UNESCO takve stvari shvata izuzetno ozbiljno.

U svetlu gore navedenog, molimo vas da odmah uklonite ime, logotip i akronim "UNESCO" iz naziva vaše organizacije ili akademske ustanove, sa internet stranice i iz štampanih materijala. Molimo vas da prestanete da koristite UNESCO-vo ime, akronim i logotip i da se suzdržite od bilo kakvog pozivanja na UNESCO u bilo kojoj javnoj komunikaciji koju biste vršili u vašem ličnom svojstvu, posebno u vezi sa nacionalnim politikama, pri čemu ovaj zahtev stupa na snagu odmah.

U svetlu skorašnjih dešavanja, N1 uprkos svemu je rešio da ugosti osobu koja se lažno predstavlja i zbog koje je morao da reaguje i UNESCO!

Sve možete pogledati u videu: