HRKALOVIĆ I POPOVIĆ IVKOVIĆ U DUBAIJU MUP Srbije izložio argumente protiv Kosova u Interpolu

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković izložile su danas u Dubaiju, predstavnicima delegacija koje će učestvovati na Generalnoj skupštini Interpola, argumente Republike Srbije zašto takozvano "Kosovo" ne može biti deo ove međunarodne policijske organizacije.

Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović
Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović, Foto: MUP

Hrkalović i Popović Ivković su naglasile da ne postoji nijedan politički, pravni i policijski argument koji bi opravdao članstvo tzv. "Kosova" i da bi eventualna odluka o prijemu bila presedan sa nesagledivim posledicama po bezbednost.

Kako su objasnile, Interpolove baze podataka našle bi se u rukama ljudi koji se i sami nalaze na poternicama zbog ozbiljnih krivičnih dela, saopštio je MUP.

Hrkalović je predstavnicima delegacija ukazala na činjenicu da Prištini nije cilj da članstvom u Interpolu radi na jačanju kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, već da zloupotrebi ovu međunarodnu policijsku organizaciju radi daljeg afirmisanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova".

 

Popović Ivković je istakla da i samo razmatranje zahteva tzv. "Kosova" za članstvo predstavlja apsolutni pravni presedan.

"Ovakva aktivnost bi značila kršenje odredaba statutarnih dokumenata Interpola i pravno obavezujuće Korelove Rezolucije od strane Generalne skupštine i članica", rekla je Popović Ivković i podsetila da je njom jasno definisano da je članstvo u Interpolu rezervisano isključivo za države članice Ujedinjenih nacija i zemlje koje imaju status posmatrača u UN.

Kako je objasnila Generalni sekretarijat Interpola je stavljanjem zahteva tzv. "Kosova" u predlog dnevnog reda, prekršio sopstvene procedure propisane Korelovom rezolucijom.

 

"Potpuno samoinicijativno uzeli su u razmatranje prijavu tzv. „Kosova“, kršeći pravo članica Interpola da o tome budu informisane i da zauzmu sopstveni stav vezano za aplikaciju", ukazala je Popović Ivković.

Državni sekretari Hrkalović i Popović Ivković istakle su da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i pozvale države članice da, ukoliko se zahtev Prištine bude razmatrao na Generalnoj skupštini, glasaju protiv i time pokažu da su privržene međunarodnom pravu i da ne pristaju na politizaciju i rušenje ugleda Interpola.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Ana
  17/11/2018 - 06:29
  Ne postoji, niti će ikada postojati nijedan valjan argument koji će opravdati prijem Kosova u Interpol. Kosovo nije država, i ne može da ima svoju vojsku!
 • Korisnik: Aleksandra
  16/11/2018 - 23:44
  Ne mogu Albanci bas sve.Zakon je zakon.
 • Korisnik: jovisha
  16/11/2018 - 23:44
  Kosovo nece i ne sme nikada uci u Interpol.
 • Korisnik: era
  16/11/2018 - 22:18
  Kosovo nikoako ne treba uci u Interpol neosnovano je
 • Korisnik: dasa
  16/11/2018 - 22:17
  to su sve argumentovane cinjenice
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi