Tomislav Momirović
Privatna arhiva
Tomislav Momirović

Privatna arhiva

Tomislav Momirović, Foto: Privatna arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je danas sastanak u Gradskoj kući u Nišu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i tim povodom, po završetku radnog sastanka zajedno su obišli aerodrom Konstantin Veliki i lokaciju stanogradnje za pripadnike bezbednosti Srbije, kompleks Stevan Sinđelić. Na sastanku su razgovarali na temu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Niša - o izgradnji regionalne deponije u okviru projekta ,,Čista Srbija'', o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica, o toku radova na izgradnji stanova za pripadnike bezbednosti i o avio-saobraćaju na aerodromu Konstantin Veliki.

Uprkos gubicima usled pandemije korona virusa i zabeleženog pada putnika od čak 93 odsto u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine, ministar Momirović zajedno sa gradonačelnicom Sotirovski iskazao nadu u oporavak avio-saobraćaja, ali i uverenosti u kapacitete i mogućnosti i prosperitet aerodroma u Nišu. Napomenuli su da se, uprkos globalnoj situaciji sa avioindustrijom, radi na proširenju kapaciteta i na izgradnji novog tornja kontrole leta.

,,Ovaj aerodrom projektovan je 1986. godine, i mislim da se na ovom mestu vidi koliko smo mi dobro ispregovarali sa ,,Vansi-jem'', jer nismo odustali od toga da razvijamo druge aerodrome pored toga što smo našli najboljeg mogućeg partnera za Beograd. 2019. godina bila je najbolja godina za avio-saobraćaj za aerodrom Konstantin Veliki kada smo imali oko 420 hiljada putnika'' rekao je Momirović.

U narednom periodu počinje nadogradnja novih 7000m2 i adaptacija postojećih 2100m2 treminalne zgrade Aerodroma, za šta je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je dvanaest miliona evra. Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno. U novembru 2021. počinju radovi i na izgradnji Tornja aerodromske kontrole letenja Niš. Obezbeđeno je 450 miliona dinara iz budžeta RS za izradu projektno – tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

,,U 2021. godini za razvoj vazdušnog saobraćaja Vlada Srbije je opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada. Od tog iznosa milijardu i četiristo miliona dinara je predviđeno za aerodrom Konstantiv Veliki u Nišu’’ istakao je Momirović.

,,Pored konstantnog obnavljanja opreme i nivoa kvaliteta, danas smo mogli i da obiđemo završne radove na instalaciji dodatnih 720 metara sistema svetlosnog obeležavanja, čime će se uslovi sletanja na niški aerodrom poboljšati, i sa sadašnjih 800 smanjiti na 550 metara u uslovima smanjene vidljivosti'' rekao je direktor aerodroma Konstantin Veliki Mihajlo Zdravković.

Po završetku obilaska aerodroma, ministar Momirović i gradonačelnica Sotirovski obišli su lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti Srbije, kompleks ''Stevan Sinđelić'' čiji je rok za završetak planiran za oktobar 2021. godine. Objekti u Nišu su projektovani u dve grupacije, A i B. Objekat A se sastoji od ukupno 107 stanova, a objekat B od 83 stana. Ukupno 190 stanova neto površine 11.309 m2. Prema izveštaju izvođača radova i nadzora, u toku je stavljanje objekata pod krov, a počelo je unutrašnje sređivanje, kabliranje, postavljanje drvenarije.

Gradonačelnica Sotirovski istakla je da grad Niš posle razminiravanja na pomenutom delu gradilišta će uraditi sve neophodne pristupne saobraćajnice i nedostajuću infrastrukturu i da se uskoro očekuje javni poziv za razminiravanje terena za drugu lokaciju izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti – Ardija, gde će biti izgrađeno 2024 stana.

Pročitajte još: