Muamer Zukorlić
ALO foto Dejan Briza
Muamer Zukorlić

ALO foto Dejan Briza

Muamer Zukorlić, Foto: ALO foto Dejan Briza

- Kada je reč o protestima, nikada u isti koš ne bih stavljao građane i opoziciju. Građani koji protestuju na to imaju pravo i treba ih saslušati i videti da li imaju neki konstruktivni predlog, treba imati sluha za primedbe ili ideje. Opozicija je nešto sasvim drugo i mislim da su oni najslabija karika u političkom sistemu naše zemlje. Ako pogledamo kadrovsku strukturu opozicionih lidera, to je prilično potrošen materijal bez jasne ideološke platforme i bez političkih ciljeva. Okupljeni su samo oko jedne jedine zajedničke tačke - a to je pokušaj da se vlast menja i to mimo izbora - kaže na početku Zukorlić.

Govoreći o ulasku glumaca u politiku, navodi da to shvata kao „videla žaba da se potkivaju konji, pa i ona podigla nogu“.

- Svako ima pravo da se bavi politikom, ali samo na početku trke neko može biti i popularan glumac i političar. Vrlo brzo se to raščisti, pa taj neko postaje političar i više ne može glumiti običnog građanina. Prozirna je strategija „ja ću voditi pokret građana koji nije partija, moj brat će voditi spontane proteste, a onda ćemo mi negde da se sretnemo i da dođemo na mesto onih koji su tamo gde bismo voleli da budemo mi“. Iskreno, ja ne vidim tu nikakvog liderskog kapaciteta. Meni je sve to: „Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu“. Eto, imali smo sada već nestalog Sašu Jankovića. Bio sam šokiran da su on, njegova porodica ili neki intelektualci poverovali da on može biti nekakav lider, zgražavao sam se na te ideje. Mislim da će se slično desiti i s ostalima, jer oni od pet neophodnih liderskih osobina nemaju ni po dve - navodi naš sagovornik.

To što su pristalice Dveri na protest donele vešala, za Zukorlića nije bilo iznenađenje.

- Na to gledam kao na situaciju da kada ne možete da se nametnete regularno, niste duhoviti, pametni, harizmatični, ne možete da skrenete pažnju na program i da budete zanimljivi, tada pravite incident, razbijete čašu i svi vas pogledaju. To je negativna identifikacija koja ne donosi ništa dobro, već samo morbidnu poruku, ali je u duhu ultranacionalističke ideologije i zato me nimalo ne čudi- zaključuje on.

Poruka za Vučića

- Moja preporuka i vrhu SNS-a, i države, i konkretno predsedniku Vučiću jeste da je došlo vreme za zatezanje kaiševa i zatezanje pertli. Ova vlast, koja je sačinjena od toliko kompleksnih komponenata, posle četiri ili pet godina zaslužuje reformu. Konkretnije, mislim da Vučić ulazi sada u drugo poluvreme vladanja i to znači da je potrebno da prečešlja sopstvene redove - naglasio je Zukorlić.