Mistral, raketni sistem, francuska
printscren youtube
Mistral, raketni sistem, francuska

printscren youtube

Mistral, raketni sistem, francuska, Foto: printscren youtube

Prema rečima vojnog analitičara Vlade Radulovića, upravo je takav sistem nedostajao domaćem PVO.

- Sistem „mistral“ kratkog dometa (šest kilometara u visinu i sedam do osam kilometara domet) i njihova namena jeste pre svega za obaranje borbenih bespilotnih letelica, a njime se mogu obarati i helikopteri. Mogu da posluže i protiv aviona u niskom letu. Sam sistem „mistral“ će biti integrisan u naš sistem PASARS, a može se instalirati i na različite sisteme od brodova do helikoptera, a može ga i lansirati i vojnik uz pomoć operatora - navodi Radulović i otkriva.

 

- Pre nekoliko meseci je bila NATO vežba i mađarski vojnici su sistemom „mistral“, odnosno sa šest raketa, uspešno oborili svih šest ciljeva.
Rat u Siriji je pokazao da teroristi intenzivno koriste dronove i bespilotne letelice u napadima na regularnu vojsku i ruske baze.

- Da, teroristi koriste dronove, ali za obaranje tih manjih letelica može se koristiti i BOFORS 40 mm: Verzija „mistrala“ koju bi mi trebalo da dobijemo je novije generacije i ima pojačani segment detekcije mamaca, tako da uspešno dejstvuje po cilju. Može se na primer koristiti protiv većih i naoružanih bespilotnih letelica sa velikim procentom uspešnosti, a interesantno je da je sa brzinom od 900 metara u sekundi brži od „stingera“ i „igle“.

 

PROČITAJTE JOŠ: