Aleksandar Vulin
ALO Ognjen Radosevic
Aleksandar Vulin

ALO Ognjen Radosevic

Aleksandar Vulin , Foto: ALO Ognjen Radosevic

Uprkos svim pritiscima, Beograd je uspeo da pobedi kada su u pitanju Unesko i Interpol, u UN se Hašim Tači i dalje šeta hodnicima, bez bilo kakve oznake da je predsednik, kako njegovi saveznici navode, mlade države na zapadnom Balkanu.

Naravno, zbog svega toga stigla je i odmazda velikih, pa je tako uprkos međunarodnom pravu formirana kosovska vojska, a u intervju za „Alo!“ ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi koliko je zapravo ugrožena bezbednost u regionu zbog pomenutih akcija Prištine.

- Naoružati teroriste i nadati se miru je pre ludilo nego politika. Formiranje paravojske na KiM već je uznemirilo Balkan i upozorilo sve bezbednosne strukture da je proizvedeno još jedno sredstvo za izazivanje sukoba.

U Vašingtonu i Londonu navode da vojska Kosova ne predstavlja opasnost po Srbiju?

- To zvuči kao nezavršena rečenica, postoji nastavak koji ne izgovaraju -još ne ugrožava. Priština pokušava da se predstavi kao žrtva, kao neko kome preti opasnost i zato već sada govori da joj je vojska slaba i bezopasna, pa ako je tako, zašto je uopšte pravite? Čemu služi, tako nemoćna, hoće li napasti Albaniju zaustavljajući je u pokušaju da anektira Kosovo, suprotstaviti se malignom uticaju Crne Gore na Kosovu, zaustaviti teritorijalne pretenzije Severne Makedonije? Ili služi da izazove nered, isprovocira odgovor naše vojske i države, a onda će Priština kukati i cviliti za pomoć moćnih zemalja koje su priznale Kosovo. I Islamska država je imala vojsku, ali je ovo prvi put da teroristička organizacija ima podršku za formiranje vojske.

Na Savetu bezbednosti, prvi put od 1999, mogli smo čuti od zemalja poput Francuske i drugih da nije „pravo vreme za oružana snage Kosova“, dok su pozicije SAD i Velike Britanije ostale iste. Vaš komentar?

- Nije tajna da iza formiranja paravojske stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka, aktivno pomaže Turska, a da se priznanjem vojske u čitavu operaciju uključila i Francuska. Svakoj zemlji kojoj je stalo do mira na KiM jasno je da je stvaranje paravojske udarac dijalogu, posle čega će taj dijalog biti sve sporiji i teži. Stalnim pravljenjem novih problema i otvaranjem novih žarišta, Priština kupuje vreme i sklanja pažnju sa preuzetih obaveza koje nije ispunila. Kako se zemlje i vlade odnose prema stvaranju takozvane vojske Kosova, tako se odnose i prema dijalogu i dobrobiti i Srba i Albanaca. Svet nije pravedan, a velike sile misle da međunarodno pravo za njih ne važi, tako su mislile i druge moćne sile kojih više nema. Nepoštovanje međunarodnog prava na kraju se vrati.

Da budemo ponosni na svoju zemlju

Šta biste poželeli pripadnicima Vojske Srbije i narodu Srbije?

- Svim pripadnicima Vojske Srbije želim da budu ponosni na svoju zemlju kao što je ona ponosna na njih i da u 2019. još jednom dokažu da su vredni uspomene predaka i sećanja potomaka. Želim nam svima mir i mnogo vremena za one koje volimo, zdravu decu i sigurnu zemlju. Želim nam godinu u kojoj Srbija neće znati za poraze, a mi za tugu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, naveo je da „žali zbog odluke Prištine“. Da li vas je iznenadila takva reakcija predstavnika Alijanse?

- Bilateralne odluke zemalja članica NATO da podrže paravojsku bez prethodno postignute saglasnosti na nivou Alijanse ruše autoritet i osporavaju važnost samog pakta. Postojanje paravojske na Kosovu je test da li reč NATO bilo šta znači. Predsednik Vučić je 2013. posle teške borbe uspeo da dobije garancije NATO da se nikakve oružane formacije Albanaca neće nikada pojaviti na severu KiM, bez dozvole Kfora i bez dozvole gradonačelnika Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. U saopštenjima članica NATO podseća se na potrebu dozvole Kfora, ali se svesno prećutkuje saglasnost Srba.

Pročitajte još:

 

Ukoliko bismo poredili Vojsku Srbije od pre 10 godina i danas, u čemu je razlika?

- Mi smo 2008. imali demoralisanu, slabu, zbunjenu vojsku u koju se ništa nije ulagalo. Nisu obnavljana sredstva, naoružanje, zalihe. Pre deset godina, prosečna zarada profesionalnog vojnika je iznosila 273 evra, 1. januara 2019. iznosiće 359. Podoficir je tada zarađivao prosečno 361 evro, a sada 486 evra, oficir 567 evra, a od 1. januara 681 evro. Brojno stanje je smanjivano, starešine koje su iskustvo i znanje stekle u ratovima masovno su penzionisane, otpuštane ili izručivane Haškom tribunalu. Moral u Vojsci je planski urušavan, od Ukidanja uprave za moral, do zabrane upotrebe termina „NATO agresija“, ukinuta je civilna odbrana, rezerva nije obnavljana. Takva vojska je morala da ćuti i na pogrom 2004. i na proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. Ukidane su srednje stručne vojne škole i tako je zaustavljeno školovanje podoficirskog kadra, bez kojeg nema dobre vojske, a program školovanja na Vojnoj akademiji je prilagođen potrebama civilstva, nikako Vojske, pa su tako oficiri postali menadžeri u odbrani.

Koliko se danas ulaže u Vojsku?

- Danas se u Vojsku ulaže, naoružava se i jača. Stižu najsavremeniji avioni, helikopteri, tenkovi, oklopna vozila, artiljerija. Vučić je bio prvi predsednik vlade posle 2000. koji je obeležavajući godišnjicu bombardovanja Srbije izgovorio „NATO agresija“ i posle toga Vojsci Srbije više niko ne može da zabrani da čuva uspomenu na junake i herojsku borbu. Srbija i njena vojska nisu izazvale ratove i zato nemaju razloga da se stide nijednog svog vojnika, niti borbe koju su vodile. Samo pogledajte kako je izvedena združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vek pobednika“, više od 8.000 obučenih i uvežbanih boraca, 650 ispravnih vozila, od toga 100 tenkova M84, prvi put od 1999. godine osam „migova 29“ na našem slobodnom nebu. Slika takve vojske je promenila mnogo planova u našem okruženju, gde se nije računalo na ovakvu Vojsku Srbije. Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant ne izgovora kao Tadić - šta će nam vojska, već svaki dan od mene traži izveštaj o stanju Vojske i konkretnim merama kojima se stanje čuva i unapređuje. Ovo je vojska koja je u stanju da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta i da zaštiti naš narod gde god da on živi. Mi nismo ni za kakve sukobe, ali niko ne treba da pomisli da je to zato što smo slabi. Nismo.

Šta očekujete u 2019?

- Naredna godina biće teška, biće mnogo pritisaka na Srbiju. Velike sile će tražiti da svetske sukobe prihvatimo kao svoje. Da bi se Srbija destabilizovala i ekonomski i politički poljuljala, spoljni faktor će velikim novcem i koristeći medije pod svojom kontrolom, političke organizacije i nevladin sektor koji se finansira i organizuje spolja pokušati da izaziva unutrašnje sukobe i tako destabilizuje zemlju, a političku volju građana Srbije često iskazivanu na izborima prikaže kao pogrešnu i neobavezujuću. U 2019. će se nastaviti napadi na Vučića i njegove najbliže saradnike. Srbija, koju je Vučić učinio ekonomski uspešnom i politički nezavisnom, nije Srbija kojoj se veliki raduju. Uprkos svemu, verujem da će Srbija u 2019. sačuvati unutrašnje jedinstvo i da će tako omogućiti da se zemlja slobodno razvija i napreduje.

EU se izviče Haradinaja kao na nemirno dete

Kako gledate na ponašanje Ramuša Haradinaja i njegovo odbijanje predloga EU da Priština ukine takse?

- Haradinaj se bori za svoju slobodu, ako bude politički faktor od kojeg nešto zavisi, ima nade da neće ići pred sud za zločine OVK, ali i da ga niko neće pitati za narko-biznis, kao ni kriminalne veze sa drugim mafijama koje imaju uporište u vlastima zemalja na Balkanu, zemalja koje su priznale Kosovo. Zato je tako nepopustljiv, EU je nespremna da iskoristi sredstva kojim bi mogla da ga prisili na poštovanje prava i očuvanje dijaloga. Ponekad se izviču na njega, ali više kao na nemirno dete koje ne razume da mu se zapravo pomaže nego što se donose kaznene mere.

 

Komentari (105)

dr

23.12.2018 11:48

КО би други нахвалио Вучића ако не би Вулин.

Bane

23.12.2018 12:42

Što više Zapad bude napadao Vučića to će narod biti još više uz Vučića.

Tasa

23.12.2018 12:43

Nikome ne odgovara jaka Srbija.

Mia

23.12.2018 12:48

Zapad ne može da podnese istinu da Balkan ima jakog lidera kao što je predsednik Vučić, zato i ne čudi što podržavaju neke opozicione političke strukture u Srbiji

Mira

23.12.2018 12:48

Uvek će ga napadati,jer neće da uradi kako oni zele

Slobo

23.12.2018 12:49

Oni zele nekog slabog na mestu predsednika kako bi lakse njime upravljali.

Dusan

23.12.2018 12:49

Nas im predsednik im smeta jel ne radi protiv svoje zemlje pa bi da ga sklone.

haralampije

23.12.2018 12:50

Zapadu ne odgovara jaka Srbija

Goran

23.12.2018 12:51

Samo to i rade.

Car

23.12.2018 12:51

Zato što ne pristaje na njihove ucene.

Ana

23.12.2018 12:55

Srbija ce uvek biti uz svoj narod na Kosovu, nece dozvoliti da se dogode progoni od pre!

Caki

23.12.2018 12:55

Jasno je da nikome ne odgovara jaka i stabilna Srbija na celu sa Vucicem, a Pristina je primarni metod napada na Srbiju od strane zapada.

Makica

23.12.2018 12:57

Svaka cast Vucicu, on se zalaze za mir svog naroda.

Marija

23.12.2018 12:57

Zapadu ne odgovara predsednik Vucic jer on nije kao njegovi predhodnici koji su slusali sve sto im naredi zapad.

Mira

23.12.2018 12:58

Zapad ce pritiskati Vucica da prizna Kosovo i da udje u Nato, ali to se nece desiti zato ce pregovori biti sve tezi i nepravedniji.

Mara

23.12.2018 12:58

Vucic se bori za svoj narod.

Rada

23.12.2018 13:00

To sta rade nasem predsedniku je strasno.

Rada

23.12.2018 13:00

To sta rade nasem predsedniku je strasno.

Igor

23.12.2018 13:00

Mogu oni da napadaju i staju na stranu Prištine koliko hoće,ali Srbija se neće tako lako predati imamo i mi svoje adute!

milena

23.12.2018 13:04

Vucica ce uvek napadati jer se bori za interese Srbije, to se najbolje vidi po opoziciji da ne pricam o stranim zvanicnicima koji vide nas napredak u svim aspektima uvek nas koce po pitanju Kosova i Metohije.

Egon

23.12.2018 13:05

Mnogima nije drago sto Srbija ima ne pokolebljivog predsednika, koji radi na unapredjenju zemlje.

Tina

23.12.2018 13:08

Taj demokratski zapad napada naseg predsednika samo zato sto na svakom mestu brani nasu drzavu i narod na KiM.

Bole

23.12.2018 13:09

Pritisci sa zapada ce se nastaviti, ali moramo istrajati u toj borbi.

Voja

23.12.2018 13:10

Moze zapad da prica sta hoce, Srbija ima svoj stav.

Radovan

23.12.2018 13:14

Srbija i predsednik Vučić se nikad neće predati, iz ovih napada možemo izaći samo jači i jedinstveni.

Danijel

23.12.2018 13:16

Snazna Srbija na celu sa Vucicem je pokazala da moze sve da izdrzi zarad svog naroda.

mala

23.12.2018 13:17

Zapad moze da nastavi sa ucenama, ali mi cemo uz pomoc Rusije uspeti da dodjemo do cilja.

Sara

23.12.2018 13:21

Vučić je odlučan u svojoj borbi, i svim silama će se boriti za bolju budućnost Srbije.

sanjas

23.12.2018 13:22

Navikli smo na napade i pretnje sa zapada.

Olja

23.12.2018 13:23

Mnogi ne vole sto imamo ovako savesnog predsednika posvecenog svom narodu, koji se lavovski bori za nase interese.

Lazar

23.12.2018 13:26

Nakon govora u SB pri UN svima nam je bilo jasno da mu zapad neće oprostiti iznošenje činjenica.

Kosovo je Srbija i bice Srbija

23.12.2018 13:30

Napadaju ga jer pokusava da uradi sta je najbolje za Srbe na nasem Kosovu! Napadaju ga jer ne da Kosovo, jer je Kosovo i dalje i bice Srbija

Milan

23.12.2018 13:30

Srbija je poznata po tome da je najjaca kad je najteze,sloboda nam je najveca imovina koju su nam dedovi ostavili.

Jana

23.12.2018 13:39

Svakoj zemlji kojoj je stalo do mira treba da je jasno da formira je vojske moze izazvati haos i nesagledive posledice.

Mašnica

23.12.2018 13:50

Vučića napadaju jer im smeta sa kojom posvećenošću on obavlja svoju funkciju.

Mile

23.12.2018 14:06

Svi vide jaču i bolju Srbiju, napad je uvek najbolja obrana.

lino

23.12.2018 14:09

Snažna Srbija je spremna na sve.

Nenad

23.12.2018 14:58

Srbija ce se izboriti sa svim problemima i ponovo ce biti jaka.

Stanko

23.12.2018 15:02

Zapad ne želi jaku i stabilnu Srbiju!

ceca

23.12.2018 15:09

Ocigledno je da je Zapad na strani albanskih tetorista.

Maja

23.12.2018 15:11

Zapad zajedno sa nasom Opozicijom napada Vucica,zato sto Vucic brani svoj narod na KIM,a njima to ne odgovara.Vucic pre svega se bori za interese svog naroda,i verujem da ce nastaviti da se bori,i dalje.Zato i ima podrsku gradjana.Niko nece to moci da promeni,ni Opozicija,a ni Zapad.

Jovana Branković

23.12.2018 15:18

Amerikanci finansiraju i podstiču opoziciju jer šele da oslabe Vučićevu poziciju u pregovorima o Kosovu.

Milos

23.12.2018 15:21

Napadaju ga jer pokusava da uradi sta je najbolje za Srbe na nasem Kosovu!

Ronaldinjo

23.12.2018 15:25

Svim pripadnicima Vojske Srbije želim da budu ponosni na svoju zemlju kao što je ona ponosna na njih i da u 2019. još jednom dokažu da su vredni uspomene predaka i sećanja potomaka. Želim nam svima mir i mnogo vremena za one koje volimo, zdravu decu i sigurnu zemlju.Vojska Srbije i treba da bude uz svoj narod.

Jeca

23.12.2018 15:29

Koliko god su oni na njihovoj strani,to smo mi jaci i boricemo se do kraja...Ne sumnjam da ce nas predsednik uspeti u svemu kao i do sada!

Jovana

23.12.2018 15:37

Srbija ima mudrog predsednika sa kojim ce ici samo napred i izboriti se sa svim problemima!

miki

23.12.2018 15:38

Vidno je da je zapad na strani albanskog naroda.

Nedeljko

23.12.2018 20:04

@miki - To su dokazali toliko puta da nema ni trunke sumnje.

Lela

23.12.2018 15:45

Predsednik Vucic je odlucan u svojoj borbi, i svim silama ce se boriti za bolju buducnost Srbije.....

ceca

23.12.2018 15:51

baš iznenadjujuće

Vlada

23.12.2018 15:53

Srbija ima svoj cilj i svoj stav kod se pridrzava nasuprot velikim pritiscima.

Pera

23.12.2018 15:53

Zapad ne zeli Srbiju kakva je ona danas, jaka i ozbiljna u svim poljima. Ali mi necemo slusati Zapad, Srbija tezi ka tome da napreduje u svim poljima.

Biza

23.12.2018 16:02

Necemo dati vucica pravi covek za pravu srbiju

Sonja

23.12.2018 16:06

Odredjene zapadne zemlje rade sve smisljeno protiv naseg predsednika i nase drzave.

Sara

23.12.2018 16:07

Zapad ne staje s tim ali Vucic ima podrsku na istoku u vidu Kine i Rusije.

sasa

23.12.2018 17:01

@Sara - Tako je.Rusija i Kina su nam veliki prijatelji

iva

23.12.2018 17:22

@Sara - Ima i nama ko da cuva ledja.

Nidza

23.12.2018 16:09

Nista novo, mi smo tako i naucili, uvek smo ziveli pod nekim pritiscima i napadima, pa smo izdrzavali, nema razloga da i sada ne bude tako.

Mila

23.12.2018 16:11

Amerika je uvek bila na strani Siptara. Ovo formiranje vojske je katastrofalan potez po citav region

masa

23.12.2018 16:20

Vucic je pametan covek i znace kao i do sad da se izbori sa njima.

Robi

23.12.2018 16:53

Amerika i dalje vrši pritisak na Srbiju i našeg predsednika sa ciljem da opravdaju formiranje vojske Kosava što je naravno protivno svim načelima i zakonima kao i pre svega rezoluciji 12-44. Dakle Kosovo nije država, nije ni priznata od svih država i kao takva nemože da ima ni svog predsednika a kamoli vojsku koja može da ugrozi bezbednost u regionu.

Imperija

23.12.2018 17:46

Naravno da će nastaviti nažalost!

Dusanka

23.12.2018 17:48

Srbija je drzava sa najkvalitetnijom vlascu u regionu. Ziveo predsednik

Filip

23.12.2018 17:54

Srbija je nesalomiva. Mnogo puta je to dokazala kroz istoriju a dokazala je i sada.

Miodrag45

23.12.2018 17:55

Vulin je u pravu. Treba očekivati napade na našeg predsednika od strane svih koji podržavaju nezavisno Kosovo a čije planove je pokvario i osujetio.

Sreja

23.12.2018 17:59

Naš predsednik je sposoban i znamo da može da se izbori sa svim napadima i odbrani naš narod, zato ga podržavamo.

Tanja

23.12.2018 18:06

Mogu oni samo da pokusavaju da napadaju,mi imamo predsednika za primer i znamo da moze da se sauci sa svima i da resava probleme.

ana

23.12.2018 18:08

Srbija ne pada ni na kakve provokacije i nastavlja da se zalaze za ocuvanje mira.

Ljubisa

23.12.2018 18:09

Zapad neka napada, Srbija ce se politikom i jezikom mira, na celu sa predsednikom Vucicem, izboriti za medjunarodno pravo, pravdu i istinu, za srpski narod i sve gradjane .

Zika

23.12.2018 18:20

Zapad stalno napada Vucica jer nece da prihvati njihove bolesne planove i zato sto stiti nacionalne interese Srbije.

ana

23.12.2018 18:22

Srbija ce nastaviti da se bori za interese svog naroda.

dragan

23.12.2018 18:39

Konstantni pritisci ne jenjavaju.Nova situacija vezana za Trapmov poziv u Belu kucu. Odoleva Srbija i ostaje dosledna politici i diplomatskim sredstvima da dokaze Zapadu i celom Svetu da nije ona problem vec Priština i njena kvazi politika pod mentorstvom SAD

sasa

23.12.2018 18:40

Izborice se Vucic sa njima.

Loki

23.12.2018 18:58

Zapad je veoma licemeran

Bojan

23.12.2018 19:03

Tako je ministre. Iza svega sto se desava stoje zapadne zemlje.

Nada

23.12.2018 19:23

Srbija se izborila sa mnogim problemima, pobedila Šiptare mnogo puta pameću, ozbiljnom politikom i strpljenjem. Rusi nam daju punu podršku, što je jako značajno u ovom trenutku!

mixi

23.12.2018 19:56

Amerika i dalje pritiska Srbiju ali Vučić će odoleti svim pritiscima.

mario

23.12.2018 19:57

Ni zapad ni SAD niti bilo ko nas ne može naterati da menjamo politiku kao ni da priznamo Kosovo i njihovu vojsku.

Nedeljko

23.12.2018 20:03

Postupci zapadnih sila ne prestaju da šokiraju, jednog dana će shvatiti koliku su grešku nalravili.

mara

23.12.2018 20:19

Predsednik Vucic se izborio sa mnogo vecim problemima, pametan je on covek, izborice se i sa ovim.

coka

23.12.2018 20:20

Toga smo svi svesni ,ali pitanje je kako se ponasati i sta uraditi u ovom trenutku, a da se ne ugroze interesi Srbije.

lea

23.12.2018 20:31

Srbija ima svoju viziju od koje ne odustaje

Maja

23.12.2018 20:49

A sta tim intelektualnim gromadama beznadja preostaje.

Dejan 89

23.12.2018 21:05

Zapadu je najlakše da napadaju našeg predsednika jer na taj način pokušavaju da operu ruke od odgovornosti za svoja loša ,,umetnička dela" na Balkanu.

Luka

23.12.2018 21:06

Tvrd smo mi orah. Kod predsednika Vucica ucene i pritisci ne prolaze.

Gaga

23.12.2018 21:09

Ocigledno da im smeta sto se Vucic bori za dobro svih gradjana.

Mihajlo

23.12.2018 21:20

Ja verujem u naseg predsednika i u to sto radi i kako sprovodi politiku u nasoj zemlji. Zeli da kompromisom, pametnom odlukom i resenjem dodje do cilja.

jana

23.12.2018 21:21

Наша земља остаје посвећена подстицању регионалне сарадње!

5tr

23.12.2018 21:45

U 2019. će se nastaviti napadi na Vučića i njegove najbliže saradnike, jer Srbija, koju je Vučić učinio ekonomski uspešnom i politički nezavisnom, nije Srbija kojoj se veliki raduju.

Gordana

23.12.2018 22:17

Tvrd smo mi orah. Kod predsednika Vucica ucene i pritisci ne prolaze.

Maja

23.12.2018 22:23

Zapadu smeta mudra, odmerena i hrabra politika koju sprovodi predsednik Vucic. No, oni nece uspeti u svojoj nameri.

mara

23.12.2018 22:56

Vucic se hrabro i dostojanstveno drzi i brine o svojoj zemlji.

Kanjon

23.12.2018 23:28

Amerika stoji iza svih gnusnih šiptarskih akcija. Napadima na Srbiju i njenog predsednika pokušava da opravda svoje loše poteze, koji su opasni za ceo region.

OGI

23.12.2018 23:41

Zapadu ne odgovara jaka i stabilna Srbija na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučiće.

stefan

24.12.2018 00:48

Zato ćemo mi biti uz predsednika Vučića i pružiti mu maksimalnu podršku!

pera

24.12.2018 00:49

Vučić ima podršku naroda!

Lepa

24.12.2018 00:53

Nista novo,ali nastavicemo dalje jos jace i bolje da sacuvamo mir.

Lepa

24.12.2018 00:54

Nas predsednik ulaze u vojsku.Vojska je prvi stub odbrane drzave ukoliko diplomatija zakaze.

Lepa

24.12.2018 00:55

Konacno nasa vojska postaje jedan od lidera u regionu .

Lepa

24.12.2018 00:56

Odbranicemo se diplomatijom.A vojska ce biti svakako jaca i vratice joj se ugled od ranije.

Mica

24.12.2018 06:12

Uvek smo sa pritiscima umeli da se izborimo. Izborićemo se i sa pritiscima koji tek slede.

Slavisa

24.12.2018 07:29

Zapadu ne odgovara Srbija sa Vucicem na celu jer je on jak lider koji se ne povija pred njima i uziva veliku podrsku u svojoj zemlji. Njima trebaju mekusci poput Tadica sa kojima mogu da manipulisu kako kog pozele

Blizanac

24.12.2018 08:31

Zapad gleda iskljucivo svoj interes. Siptari su marioneta u rukama Zapada. Verujem da ce Vucic pronaci mudar nacin da se izbori sa ovim nedacama!

Dehan

24.12.2018 08:57

Predsednik ce znati kako da se izbori sa njima

Dehan

24.12.2018 08:58

Srbija ima svoj cilj bez obzira na pritiske