Milov vladika udario na Srbiju!

Ekipa Alo! | vesti 2018-01-08 17:14:58 2018-01-08 17:14:58

Amfilohije je „mudro” ćutao i sklapao poslovne dilove sa Milom Đukanovićem dok su radili na otcepljenju Crne Gore

Alo!/Ana Paunković

Optužba mitropolita crnogorsko-primorskog na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izdati Kosovo i Metohiju verovatno je potpuna zamena teza, pošto je poznato da je Amfilohije dobro unovčio svoje ćutanje kada se Crna Gora odvajala od Srbije.

Svoj pristanak na crnogorsku nezavisnost, a kasnije i na priznanje nezavisnog Kosova, Amfilohije je dobro unovčio, o čemu najbolje govori podizanje velelepnih hramova u Podgorici i Baru u vreme kada retko koji građanin koji se izjašnjava kao Srbin u Crnoj Gori može dobiti posao na kiosku, a kamoli bilo kakvu državnu funkciju, tvrdi izvor “Alo!” blizak Mitopoliji crnogorsko-primorskoj.

Šta je rekao Amfilohije

Mitropolit Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Vučića „vodi izdaji“.

- S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru. Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova - kazao je Amfilohije.

- Amfilohije je odavno od Mitropolije napravio preduzeće čiji je osnovni cilj profit. Ako se jednog dana otvore ugovori o prodaji crkvene zemlje tajkunima iz Crne Gore i Srbije, sigurno će biti dosta posla i za istražne organe. S druge strane, javna je tajna da je Amfilohije i u vreme najgoreg odnosa režima Mila Đukanovića prema Srbima šurovao s njim i njemu najbližim ljudima. To se i javno najbolje moglo videti kada je mitropolit u zatvoru posećivao Milovog najbližeg saradnika Svetozara Marovića i odneo mu Bibliju. Da ne govorimo o tome na koji je način Amfilohije izdejstvovao zemljište na kojem je izgradio velelepni hram u Podgorici. Sve je to vrlo sumnjivo - tvrdi naš izvor.

Da Amfilohije u napadu na Vučića ne radi ništa slučajno ni sam, najbolje je pokazalo to što se juče ekspresno oglasio i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, koji je napao srpsko rukovodstvo zato što se usprotivilo Amfilohiju.

- Ovi bi se sutra jednako brutalno i primitivno obračunali i sa patrijarhom ako im se ne bi dopao jedan njegov preki pogled, a kamoli izjava. Ako treba i sa roditeljima. Ništa im nije sveto - napisao je Jeremić na Tviteru. Zanimljivo je da je Jeremić veoma blizak sa vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, koji je takođe oponent aktuelne vlasti u Srbiji.

Đurić: Naručen napad

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, kazao je da su Amfilohijeve izjave protiv Vučića naručeni napad.

- Lično smatram da je stvar o naručenom napadu i da je reč o činu koji, ponavljam, diskvalifikuje svakoga ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, čini ga čovekom koji se bavi opozicionim političkim delovanjem na vulgaran i neprimeren način - rekao je on.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković je rekao da je mitropolit Amfilohije kao predstavnik srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dužan da se bori za interese srpskog naroda u Crnoj Gori, a on je ćutao 2006, kada se Crna Gora otcepljivala od Srbije.

- Srbi u Crnoj Gori nalaze se u strašnom položaju, verovatno gorem položaju od Srba koji žive u Hrvatskoj. Srpska crkva sa mitropolitom Amfilohijem na čelu treba da traži internacionalizaciju srpskog pitanja, po evropskim standardima – naglašava on.

Vulin: Držao nam je opela

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, ocenio je juče da od kletvi Amfilohija Radovića nijedan Srbin na KiM nije ojačao, ali je od napora Aleksandra Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija.

- Amfilohije je Vučića i mene dva puta žive sahranio, držeći nam opela i protiv ljudskih i protiv božjih zakona. Kada je Kosovo zaista bilo izdato i napušteno, Amfilohije nije sahranjivao žive i nije bacao kletve na one koji su zabranjivali srpsko ime u Crnoj Gori i priznavali Kosovo kao nezavisnu državu, a pravdali i hvalili NATO bombardovanje - kazao je on.

Anđelković je rekao da kada je u policijskoj stanici registrovana Crnogorska pravoslavna crkva, koju predvodi Dedejić, koji je raspop, mitropolit Amfilohije je izbegavao da uđe u konfrontaciju sa politikom Podgorice i tada je pravio kompromis za kompromisom i tako je došlo do identitetskog genocida u Crnoj Gori.

Iz kabineta predsednika Vučića saopšteno je da on neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara, kada će na javnom servisu govoriti i o toj i o drugim optužbama na njegov i račun tima koji vodi.

Selaković: Bavi se vradžbinama

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, kazao je da Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na KiM, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

- Šta drugo možete da očekujete. On nije Vučića osudio zbog nečega što je uradio, on o predsedniku nije rekao da je „učinio to i to i da to predstavlja izdaju”. On se čovek bavio vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja - naglasio je Selaković.

 

Expand player
Pogledajte više