Milorad Dodik
Tanjug/Filip Krainčanić
Milorad Dodik

Tanjug/Filip Krainčanić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odovarajući na pitanje dokle će ga zvaničnici SAD, poput specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Metjua Palmera, označavati kao političara koji „blokira sve što bi dovelo do napretka“. Dodik naglašava da je u Predsedništvo BiH ušao kao srpski član, što znači da mu je prioritetan zadatak da zastupa interese srpskog naroda i Republke Srpske u kojoj je biran.

- Onog trenutka kada interes BiH bude plod dogovora naroda u BiH, i ako i kad bi taj i takav dogovor stopirao, onda bi moglo da stoji da blokiram napredak. Pošto nema dogovora u BiH, onda nije jasno ni koji to napredak blokiram – kaže Dodik.

Pročitajte još:

 

Prema njegovim rečima, Milorad Dodik ili SNSD nisu politički faktor u FBiH, pa opet više od godinu dana nemaju zaokružen proces forimiranja vlasti ni u kantonima ni na nivou Federacije.

 

- Ko tu koči napredak? Sve što govorim sigurno je poznato i gospodinu Palmeru. Ali on je svojim svedočenjem pred Senatom pokazao da ne namerava da napusti matricu po kojoj su se američki zvaničnici ponašali ovde godinama unazad. Odgovorio sam mu isti dan, da bi dobro bilo da na pimer pročita šta njegov predsednik misli o suverenim nacijama u svetu danas. Dobro bi bilo da je pročitao samo deo Trampovog izlaganja pred UN, i čuo da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susede i poštuju razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom. U potpunosti se slažem sa njegovim rečima i trudiću se da i dalje radim u duhu ovoga što je rekao i američki predsednik – kaže Dodik.

Milorad Dodik

Tanjug/Dimitrije Goll

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

U nekoliko navrata ste izjavili da ćete, ako ne bude dogovora u Sarajevu, preispitati svoju poziciju u Predsedništvu. Šta ste odlučili?

 

I pre mog izbora u Predsedništvo znao sam da treba da racionalizujem očekivanja šta se tamo realno može uraditi. Moram priznati da sam ipak sa određenom dozom optimizma otišao da pomerimo stvari bar u onom delu o kojem nema spora. Ali moja spremnost da nešto uradim nije dovoljna da bi se tu šta uradilo. Ostalo je da bar sprečim da Predsedništvo ne nanese štetu interesima Republike Srpske. Kada sam govorio o preispitivanju moje pozicije imao sam upravo ovo na umu. Da li da trošim znanje, energiju, spremnost za napredak u svim segmentima društva na jalove sednice i razgovore bez sadržaja, ili da to prepustim nekom drugom. No u stranci je prevladalo mišljenje da uprkos svemu treba da nastavim da radim na mestu srpskog člana Predsedništva i ja sam još tu. Odstupiti bi bilo i neodgovorno prema ogromnom broju naših građana koji su mi dali poverenje na izborima, ali moram da budem iskren prema njima. Moram da im kažem da u Predsedništviu BiH neće biti odluka na štetu RS, ali da moju ideju o značajnijim iskoracima, u delu koji se tiče građana, ne mogu da sprovedem bez druga dva člana, koji, čemu i sami svedočite, nastupaju kao jedan.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi