Sveti Vasilije Ostroški
Wikipedia
Sveti Vasilije Ostroški

Wikipedia

Sveti Vasilije Ostroški, Foto: Wikipedia

Iako ni vernici, ali ni sveštenici SPC ni juče nisu mogli da priđu jednom od najvećih pravoslavnih svetilišta, oni su poručili da će se danas na veliki praznik, kako znaju i umeju, pokloniti moštima Svetog Vasilija.

Postupak crnogorskog režima, saglasni su u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i u tamošnjoj opoziciji, nastavak je terora nad vernicima i Srpskom pravoslavnom crkvom koji je započet usvajanjem skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti, s tim što se ovo sada radi pod plaštom privremenih mara Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

- Sveti Vasilije je, nažalost, uhapšen ovog nedeljnog popodneva i nalazi se pod policijskom opsadom, patrola brani svim vernicima da pristupe svetinji. Ispred mog auta je mitropolit Amfilohije u svom vozilu, a čak ni njemu ne daju da prođe dalje - naveo je opozicioni aktivista Vladislav Dajković u videu koji je snimio dok je pokušavao da se probije do svetinje. On u toj nameri nije uspeo, a mitropolit jeste nakon nekoliko sati čekanja.

Amfilohije je odatle poručio da će proslave pod Ostrogom danas biti i da će se sveštenstvo i vernici pridržavati svih mera koje od njih traže lekari.

Amfilohije

EPA

Amfilohije, Foto: EPA

- Ispoštovaćemo ono što se traži od nas, mere naših lekara o odstojanju prilikom dolaska naroda u manastir, ali u isto vreme da svi zajedno, i ova naša policija i njen direktor gospodin Veljović i predsednik, sutra i prekosutra ispoštujemo Svetog Vasilija koji nas sve leči - kazao je Amfilohije, koji je istakao i da je ovaj svetitelj „najbolja vakcina protiv mnogih korona“.

Mitropolit očekuje da će uprkos svemu hiljade ljudi 12. maja doći u Manastir Ostrog.

- Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost. Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobeda koronavirusa - kazao je Amfilohije.

Patrijarh: Virus u CG opasniji od korone

Srpski patrijarh Irinej ocenio je u pismu lideru DF Andriji Mandiću da virus koji odavno potresa Crnu Goru ništa nije manje opasan i poguban od koronavirusa i preti da u potpunosti duhovno razori „svetosavsku i Njegoševu Crnu Goru“. - Ali Bogu hvala, desilo se čudo. Svetosavski srpski narod masovno se podigao da brani pravoslavlje i svetosavlje. Istrajte u svome podvigu - stoji u pismu Irineja.