NAŠU DRŽAVU SU OSUDILI ZA REAGOVANJE, A AMERIKANCE NE Milić: Ako su neredi u Vašingtonu domaći terorizam, onda su to bile i demonstracije u Beogradu!

Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić izjavila je danas da situaciju u SAD ne vidi kao građanski rat, ali da joj je zanimljivo što su pojedini američki analitičari upad demonstranata u zgradu Kongresa nazivali "aktom domaćeg terorizma".

Vašington
Vašington, Foto: EPA

Ona je za TV Pink navela da su je scene iz Amerike podsetile na one koje su letos viđene u Beogradu, prilikom upada demonstranata u Skupštinu Srbije, te navela da ako Amerikanci taj čin vide kao "akt domaćeg terorizma", onda sve osude o reagovanju naših bezbednosnih snaga trebalo bi da "padnu u vodu".

"Moram priznati da su mene scene iz Amerike podsetile na ono što smo letos gledali u Beogradu, na neki način. I kada čujem da Amerikanci takav upad na svoju skupštinu ocenjuju kao akt domaćeg terorizma, ja mislim da sve one priče o tome kako su naše snage reagovale, moraju da padnu u vodu", rekla je Milićeva.

Ističe da su institucije države ipak - institucije države.

Narodna skupština
Narodna skupština, Foto: Tanjug

Ukazala je i da u Evropi vladaju "dvostruki standardi", te dodala da to pokazuje izjava predsednice Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanje Fajon koja je osudila upada demonstranata u Kongres, dok je prilikom demontracija u Beogradu osudila državu za reagovanje.

Govoreći o situaciji u Americi, Jelena Milić je izrazila nadu da će Donald Tramp predati vlast i dodala da je on mogao da ode kao predsednik koji je postigao dobre stvari na Bliskom istoku i u ekonomiji, ali ga je, ističe, "unesrećila" pandemija.

Uverena je da bi ga istorija bolje cenila bez poteza koje je napravio u poslednja dva ili tri meseca.

Da li mislite da su demonstracije u Beogradu bile "akt domaćeg terorizma"?

Ukupan broj glasova: 89

  • Da, to je bio napad na državnu instituciju: 88% (78)
  • Ne znam, nisu bile tolike razmere kao u Vašingtonu: 12% (11)

Situaciju u Americi kaže da ne vidi kao građanski rat, ali navodi da će Amerika ostati podeljana oko mnogih tema i da će se debate o pojedinim temama tek voditi.

Jedna od njih je, ističe, pitanje elektorskih koledža, koji, kaže, u praksi uvek pomažu republikancima, jer su na predsedničkim izborima jači u malim državama.

"Ima mnogo pokreta u Americi koji traže većinski glas da se koledž kao koncept izbace, ali to neće ići tako lako", kaže Milić i dodaje da je to debata koja će se tek voditi u američkom društvu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi