Miči mi se, Dule, nebitan si!

J. Nikolić | vesti 2017-05-26 15:56:13 2017-05-26 15:56:13

Đe si poša’, Duško, mak’ se tamo!

AP

U ovom stilu je predsednik SAD Donald Tramp neumesno gurnuo premijera Crne Gore Duška Markovića, kako bi izbio u prvi plan na NATO samitu u Briselu. Trampov krajnje bahati i nekulturni potez izazvao je lavinu negativnih komentara širom planete, a njegov gaf preneli su svi vodeći svetski mediji.

Američki predsednik je poznat po tome da mora da bude u centru pažnje, no kako mu je crnogorski premijer u tome zasmetao zaklanjući mu objektive kamera, morao je da ga ćušne i stavi mu do znanja ko je glavni. Na snimku se jasno vidi kako prvi čovek SAD levom rukom snažno gura Markovića i odmah nakon toga namešta svoj sako i uzdiže glavu ponosno, praveći se kao da se ništa nije desilo. Crnogorski predsednik vlade je na gurkanje odgovorio smeškom.

Kolinda obigravala oko Trampa

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović satrla se da privuče Trampovu pažnju, ali on ju je kulirao. Ona se svom snagom trudila da privuče pažnju predsednika SAD tokom slikanja na samitu NATO u Briselu, ali joj to, sudeći po fotografijama, nije uspelo. Kolinda se trudila da se ne odvaja od Trampa, ali njegova pažnja je bila usmerena na sve, samo ne na nju - ćaskao je sa drugima, kucao poruke...

I dok društvene mreže i strani mediji gore od negativnih komentara na račun neprimerenog ponašanja Donalda Trampa, koji je, kako pišu, na taj način ponizio Crnu Goru, Marković tome ne pridaje nikakav značaj, čak, navodno, nije ni obratio pažnju.

On je incident ocenio kao „bezazlenu situaciju” i dodao da je prirodno da „predsednik SAD bude u prvom redu”.

- Nisam registrovao to kada se desilo. Video sam na društvenim mrežama. To je bezazlena situacija - kazao je Marković.

Politički analitičar Branko Radun kaže da Trampov gest nije slučajan i da nosi poruku da mora da se zna „ko kosi, a ko vodu nosi“.

- Tramp i ne zna na mapi da pokaže gde je Crna Gora. On generalno ima problema sa NATO i želi da preuzme kontrolu nad tom organizacijom. Njegov gest može da se tumači u stilu „sad sam ja došao, sad ću vam pokažem”, i to na malo kaubojski način, ali ne prema Crnoj Gori, nego prema svima. Poruka je da neko mora da sluša Amerikance, jer je on nezadovoljan ponašanjem članica NATO zbog toga što one neće da ulažu dovoljno novca u odbranu. Što znači da ne kupuju dovoljno američkog oružja, a on je tu došao kao neko ko lobira za američku vojnu industriju - ističe Radun.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da nije video snimak, ali da pretpostavlja da je Tramp samo išao na svoje predodređeno mesto. On je dodao da je mesto lidera zemalja članica NATO za fotografisanje unapred utvrđeno i pretpostavio je da je Tramp samo pratio plan.

Expand player
Pogledajte više