Vladimir Putin
Shutterstock
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

- Predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Sankt Peterburga Jevgenij Grigorjev pokazao mi je radnu sobu u kojoj je od 1991. do 1996. radio predsednik Rusije Vladimir Putin - napisao je Vesić.

- Putin je u tom periodu bio osnivač i predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Sankt Peterburga i zamenik gradonačelnika ovog grada. U to vreme gradonačelnik Sankt Peterburga bio je Anatolij Sobčak, asistent na Lenjingradskom državnom univerzitetu tokom Putinovih studentskih dana - istakao je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Goran Vesić

Alo.rs

Goran Vesić, Foto: Alo.rs

- Iz ovog kabineta, u avgustu 1996. godine, Putin se preselio u Moskvu gde je postao deo administracije tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina. Iz kabineta predsednika Jeljcina 1998. imenovan je na funkciju šefa ruske obaveštajne službe FSB. Nakon toga, 1999. godine postaje premijer Ruske Federacije, a godinu dana kasnije i izabrani predsednik Ruske Federacije. Sve ostalo je istorija kojoj svedočimo danas kada gledamo neverovatan politički i ekonomski uspon Rusije - napisao je Vesić na svojoj Fejsbuk stranici.

- Samo nekoliko stranaca imalo je privilegiju da vidi ovu radnu sobu u kojoj je sve, kao što možete da vidite, ostalo autentično kao iz vremena Putinovog službovanja u Sankt Peterburgu. Osim predsednika Putina u ovom komitetu radili su ili su ga vodili Dmitrij Medvedev, Viktor Zubkov, Aleksej Miler, Igor Sečin... Ljudi koji su kasnije postali jedni od najuticajnijih političkih ličnosti Rusije. Zato može da se kaže da je ovaj Komitet mesto gde se stvaraju budući ruski politički lideri - dodao je on.

- Moju pažnju privukla je slika Petra Velikog koja je još u to vreme stajala iznad Putinovog radnog stola i koju do danas niko nije uklonio sa zida. Već u tom trenutku bilo je jasno da se ovde rađa vizija Vladimira Putina o jedinstvenoj Rusiji koja se vraća svojim nacionalnim vrednostima i korenima uz istorijsko pomirenje "crvenih" i "belih" Rusa. Putin je ispunio misiju o kojoj je sanjao u ovom kabinetu postavši jedan od najuticajnijih političkih lidera današnjice, a istovremeno i jedan od najbližih saveznika i zaštitnika interesa Srbije i srpskog naroda - zaključio je Vesić.