Subotica
Nikola Tumbas
Subotica

Nikola Tumbas

Foto: Nikola Tumbas

Mališani u subotičkom prigradskom mestu Stari Žednik, od sada će uživati u igri i druženju u novootvorenom prostoru vrtića „Delfin“, Predškolske ustanove „Naša radost“.

Obezbeđen je prostor površine 80 kvadratnih metara što je uslovilo da se, na radost mnogobrojnih meštana, u objekat smeste dve vaspitno-obrazovne grupe celodnevnog boravka dece, jaslenog i mešovitog uzrasta, odnosno oko 40 mališana. Očekije se da će, obzirom na mnogobrojne apele stanovnika Starog Žednika, broj upisane dece u narednom periodu biti još veći.

Nov prostor adaptiran je i priveden nameni, što je podrazumevalo krečenje, postavljanje laminata, zamenu stolarije i izvedene električne, vodovodne i kanalizacione instalacije. Ono što je takođe veoma važno jeste da objekat ispunjava sve standarde za smeštaj dece ovog uzrasta.

Prilikom otvaranja novog objekta gradonačelnik Bogdan Laban rekao je da je ovo nastavak ulaganja u najvrednije što Subotica ima, a to su deca.

- Na inicijativu Mesne zajednice 'Stari Žednik' i roditelja, kao podrška mladim roditeljima da ostanu na selu, otvaramo danas novi vrtić.Za ovu namenu izdvojeno je 4 milona dinara, po projektu sa kojim smo aplicirali kod Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku. Pohvalio bih rukovodstvo Mesne zajednice ’Stari Žednik’ na ažurnosti i rešenosti da se izbore za rešavanje problema koji su imali mladi roditelji u ovom kraju, kao i sve one koji su doprineli da projekat realizujemo u veoma kratkom roku – istakao je Bogdan Laban.

Subotica

Nikola Tumbas

Subotica, Foto: Nikola Tumbas

Prema njegovim rečima, svako investiranje u budućnost dece i njihovo obrazovanje i vaspitanje predstavlja karike međusobno povezane koje čine povezan sistem.

- Ako se ulaže u vrtiće, a ne obnavljaju se osnovne i srednje škole, to je samo polovina puta. Znate da ne postoji subotička škola, bilo da je reč o osnovnom ili srednjem obrazovanju, u kojoj nisu izvršeni ozbiljni infrastrukturni radovi. Dalje, stimulišemo najbolje studente stipendijama, talentovanu decu takođe, po stipendijama za zanatska deficitarna zanimanja sigurno spadamo u red retkih lokalnih samouprava u državi. Dovođenjem novih investitora stvaraju se radna mesta za njih. Dakle, imamo zaokružen ciklus - naglasio je Laban.

Pored građevinskih radova na samom objektu i komletno nove opreme u vrtiću,nabavljen je i novi mobilijar za decu u dvorištu objekta,koji će uskoro biti postavljen. Dečje igralište na kojem će biti postavljene sprave za decu predškolskog uzrasta finansirano je, takođe, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.

Subotica

Nikola Tumbas

Subotica, Foto: Nikola Tumbas

-Samim tim što raste potreba za vrtićem, pokazuje se da Stari Žednik ima perspektivu da kao selo ekonomski napreduje, rekao je Laban. - Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice i zato svakodnevno unapređujemo mere podrške porodici koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj deci stvorimo bolju budućnost.

Samo za funkcionisanje Predškolske ustanove „Naša radost“, dodao je, Grad na godišnjem nivou izdvaja oko 760 miliona dinara.

-Za prethodne četiri godine izdvojeno je blizu 100 miliona dinara za velike projekte u predškolstvu, kao što su rekonstrukcija i dogradnja centralne kuhinje, otvaranje novih i adaptacija postojećih objekata, gasifikacija i poboljšanje energetske efikasnosti objekata vrtića. Napomenuo bih da imamo spremne projekte za dogradnju dva objekta predškolskog obrazovanja u najvećim Mesnim zajednicama 'Prozivka' i Dudova šuma, sa kojim ćemo aplicirati na svim nivoima – naveo je gradonačelnik Laban.

Tehnički direktor PU „Naša radost“, Veljko Vojnić, kazao je da je nakon otvaranja vrtića „Pčelica“ u Aleksandrovu, „Petar Pan“ u Tavankutu i rekonstrukcije centralne kuhinje PU „Naša radost“, koja se, kako je rekao, trenutno završava, ovo četvrti veliki investicioni projekat čime je okončan prvi ciklus rekonstrukcije i investicionog ulaganja.
- Zahvaljujemo gradonačelniku Subotice i Sekretarijatru za društvene delatnosti koji je pratio sve potrebe roditelja i nas kao ustanove. Zadovoljni smo saradnjom i voleli bismo da se i u narednom periodu ta saradnja nastavi - rekao je Veljko Vojnić.

Subotica

Nikola Tumbas

Foto: Nikola Tumbas

Predsednik Saveta MZ „Stari Žednik“, Miloš Stanković, kazao je da je otvaranjem i opremanjem vrtića rešen dugoročni problem smeštaja mališana, koji su imale mnoge porodice.

- Ova inicijativa mladih za otvaranjem predškolske ustanove upućena je lokalnoj samoupravi još početkom 2016. godine, ali tek sada stekli su se uslovi da može da se realizuje jedan od za nas najznačajnijih projekata. Srećni smo i zahvalni gradu, a prvenstveno gradonačelniku Labanu, što je prepoznao značaj otvaranja ovog objekta za sve mlade roditelje i decu u Starom Žedniku – rekao je Stanković.|