Mali: Nezaposlenost na istorijskom minimumu, prioritet i veće plate!

Tanjug/M.Ž. | vesti 2018-12-03 13:37:05 2018-12-03 13:37:05

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da će prioriteti u narednom periodu biti dalji pad nezaposlenosti, koja je sada na istorijskom minimumu i iznosi 11,3 odsto, ali i povećanje plata u Srbiji

Alo/Marko Metlaš

- Plate su i dalje niske, ali idemo ka tome da one rastu - rekao je Mali na sednici Skupštine Srbije i dodao da u tom smislu ohrabruju investicije poput one u Zrenjaninu (Eseks) gde će neto plata iznositi 90. 000 dinara.

Pročitajte još:

 

Mali je rekao da plate iz godine u godinu rastu i da je prosek u prvih osam, devet meseci bio 420,7 evra i ukazao da je prošle godine prosečna plata bila 394 evra, a godinu dana ranije 374 evra.

- Polako se plate u Srbiji podižu. Nismo zadovoljni, ali nam je prioritetni cilj da smanjimo nezaposlenost i povećamo plate - rekao je ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji i trećem kvartalu iznosila je 11,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti u istom periodu iznosila 49,2 odsto, a u poslednje četiri godine zaposleno je 370.000 ljudi, rekao je Mali.

- To je sjajna vest i obaveza da nastavimo istim tempom - dodao je Mali.

 

Navodeći da su najveće stope zaposlenosti zabeležene u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i beogradskom regionu, Mali je rekao da je Vladi Srbije svaki deo zemlje važan i da će najavljena investicija u RTB Bor od 1,5 milijardi dolara promeniti istok Srbije.

Ministar je najavio da će se u tom delu zemlje raditi na poboljšanju infrastrukture i dodao da se očekuje velika promena - da istok ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije.

Expand player
Pogledajte više