Mali i Fabrici o izradi Programa ekonomskih reformi

Alo.rs/M.Ž. | vesti 2018-09-12 13:11:43 2018-09-12 13:11:43

Ministar finansija Siniša Mali i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici učestvovali su danas na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi (ERP) 2019-2021. koji je održan u Palati Srbija.

Ministartsvo finansija

Sastanak predstavlja formalni početak petog ciklusa izrade ERP-a na osnovu Smernica Evropske komisije i Preporuka EKOFIN Saveta za izradu ovog dokumenta iz maja 2018. godine.

Pročitaje još:

Ministar Mali je istakao da je ERP najvažniji strateški dokument Vlade Srbije u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama Evropske unije sa ciljem usklađivanja ekonomskih politika unutar Srbije, regiona i sa državama članicama Evropske unije.

“Značaj ovog strateškog dokumenta ogleda se u tome što je nastao kao rezultat intenzivne saradnje velikog broja institucija u Srbiji i što prikazuje makroekonomski i monetarni okvir u kojem se realizuju strukturne reforme, a koje direktno ili indirektno utiču na sve građane Srbije. Ceo proces izrade ERP biće usaglašen sa izradom Fiskalne strategije i budžeta Republike Srbije za 2019. godinu imajući u vidu da je poseban deo ERP, kao i do sada, posvećen finansiranju strukturnih reformi. Posebno je važno da u uslovima fiskalne konsolidacije pažljivo izaberemo prioritetne strukturne reforme i obezbedimo dovoljno sredstava za njihovo finansiranje iz svih raspoloživih izvora”, rekao je Mali otvarajući sastanak za izradu ERP.

Ministar je objasnio da se vodilo računa i o tome da ERP bude usklađen sa programom koji je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Vlada Srbije dogovorila je sa MMF-om i program strukturnih reformi podržan sa Instrumentom za politike koordinacije za period od avgusta 2018. do januara 2021. godine, koji je u potpunosti usklađen sa ERP-om i predstavlja njegovu važnu podlogu. Cilj oba programa je jačanje osnova za zdrav ekonomski rast kroz rešavanje ključnih ekonomskih izazova i politike koje će obezbediti makroekonomsku stabilnost kroz fiskalnu održivost, veću otpornost finansijskog sektora i unapređenje konkurentnosti privrede“ rekao je ministar.
On se osvrnuo i na dobre makroekonomske rezultate i projekcije.

“Nakon ostvarenog rasta BDP u prvoj polovini godine od 4,9 odsto, očekivani rast BDP u celoj 2018. revidiran je sa 3,5 na 4,2 odsto. U prvoj polovini 2018. godine, ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,4 milijarde evra, što je za 15,6 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine” istakao je Mali.

Ministar je podsetio i da je u periodu januar – jul ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 49,1 milijardu dinara.

“Na nivou opšte države, u prvih sedam meseci, ostvaren je fiskalni suficit u iznosu od 50,6 milijardi dinara. Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine iznosila je 11,9 odsto i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada je bila iznad 25 odsto” naglasio je ministar.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Srbija i druge države koje žele da se priključe EU moraju da ispune određene političke i ekonomske kriterijume, odnosno da budu funkcionalne, održive tržišne ekonomije. Fabrici je istakao da, na osnovu podataka koje je Siniša Mali izneo, Srbija ide u dobrom smeru, reforme su postavljene dobro i imale su pozitivan uticaj. Potrebno je dalje raditi na smanjenju javnog duga, povećanju javnih investicija, balansiranju budžeta, povećanju ulaganja u energetiku, sprovođenju reformi na tržištu rada i završetku procesa privatizacije. Fabrici je dodao da Srbija poštuje rokove u izradi ERP i da to treba učiniti i ove godine, odnosno do 31. januara 2019. i pozvao vlasti Srbije da budu ambiciozne u postavljanju programa.

Na skupu je zaključeno da su dalji napori u primeni strukturnih i institucionalnih reformi neophodni da bi Srbija nastavila očuvanje fiskalne stabilnosti. Planovi, između ostalog, predviđaju mere za jačanje rasta vođenog privatnim sektorom, smanjenje sive ekonomije, završetak reforme javne uprave i reformi državnih preduzeća i finansijskih institucija. Takođe, nastavlja se sa reformom javnih finansija, poreske administracije, obrazovanja i ulaganja u infrastrukturu, kao i jačanje sistema upravljanja kapitalnim investicijama.

Vlada Srbije u potpunosti je posvećena unapređenju inkluzivnosti rasta, kroz veće učešće na tržištu rada, posebno za žene. Sve ove teme reflektovane su i u preporukama zaključaka EKOFIN Saveta i biće ugrađene u novi ERP 2019-2021.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Tanasković, pomoćnica ministra Verica Ignjatović, kao i predstavnici Narodne skupštine, civilnog društva, stručne javnosti, lokalnih samouprava, poslovnih zajednica i socijalnih partnera.

Expand player
Pogledajte više