Aleksandar Vučić
Printskrin
Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

* Vučić posle sastanka sa Federikom Mogerini u Briselu istakao značaj regionalne saradnje 

* Podršku za ideju povezivanja zemalja Zapadnog Balkana dobio od predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića

* Analitičari smatraju da je u stanju neizvesnosti pristupa EU, najbolje rešenje da se okrenemo jedni drugima

Rešenje Zapadni Balkan treba bolje da se poveže. To bi bio model ekonomske unije u kojoj sve zemlje sarađuju, ekonomski jačaju svoja tržišta i kada dođe vreme za prijem, u EU uđu ekonomski jake, kaže izvor  iz diplomatskih krugova

U trenutku kada iz evropske administracije stižu vesti da bi zemljama zapadnog Balkana umesto punopravog članstva u EU moglo da bude ponuđeno samo ekonomsko partnerstvo, pojavio se plan B, koji se iskristalisao iz insistiranja predsednika Srbije na pojačanoj regionalnoj saradnji, saznaje se iz diplomatskih izvora.


To bi bio model ekonomske unije zemalja regiona koja bi sarađivala sa EU do punopravnog članstva svake zemlje ponaosob.

- Zapadni Balkan treba bolje da se poveže. To bi bio model ekonomske unije u kojoj sve zemlje sarađuju, ekonomski jačaju svoja tržišta i, kada dođe vreme za prijem, u EU uđu kao ekonomski jake zemlje. Francuski predsednik Emanuel Makron neće siromašne zemlje u EU i zato i predlaže ovaj novi plan - parcijalno strateško partnerstvo te nove ekonomske unije regiona sa EU do punopravnog članstva svake od zemlja iz tog regionalnog saveza u Evropskoj uniji - dodaje izvor.

Dok su se pozdravljali sa Federikom, Vučić u par sekundi sasekao Tačija u korenu

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 30.10.2019. 07:49 Mogerini je Vučića i druge lidere dočekala u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu. Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Andrei Pungovschi U Briselu je u toku oproštajna radna večera za lidere Zapadnog Balkana koju je priredila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini Mogerini je Vučića i druge lidere dočekala u sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o neophodnosti jače regionalne saradnje pre dva dana na oproštajnoj večeri lidera regiona s Federikom Mogerini, odlazećom šeficom evropske diplomatije. Vučić je kazao da Srbija ne menja strateško opredeljenje - ulazak u EU, ali da taktički mora da se prilagodi promenama u toj zajednici i da se ponaša pametno. Vučić je izjavio da je na toj večeri insistirao na regionalnoj saradnji.

Pročitajte još:

 - Podršku za jačanje tih odnosa dobio sam i od jednog predstavnika zemlje od koje to nisam očekivao. Zbog toga sam veoma srećan, jer to otvara još snažnije perspektive za razgovore o tešnjoj regionalnoj saradnji - rekao je Vučić i dodao:

Da se okrenemo sebi

- Ono što mi se čini da su svi shvatili jeste da više moramo da se okrenemo sebi, u se i u svoje kljuse, kako sam ja to više puta rekao, i da razgovaramo kako međusobne barijere da otklanjamo, kako da u prvom redu očuvamo mir i stabilnost.

Inače, Vučić je podršku za ideju o tesnoj regionalnoj saradnji dobio od Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore.

Federika Mogerini

Tanjug/AP

Federika Mogerini, Foto: Tanjug/AP

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je radna večera u Briselu pokazala u kakvom su stanju evrointegracije, kao i da nam jedino preostaje da se okrenemo sebi i obezbedimo saradnju u regionu.

- To se naslanja na inicijativu predsednika o produbljivanju saradnje u regionu, pojavljuje se kao alternativa neizvesnosti proširenja EU. Mi ne znamo da li će nova administracija vratiti politiku proširenja u svoju agendu. Šta nam drugo preostaje nego da se okrenemo jedni drugima - saradnji u oblasti ekonomije, kulture, sporta - kaže Milivojević.

Bonus video: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 

 

Komentari (1)

Srbija

31.10.2019 08:35

za Balkan ... Srbija za EU.exit