Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, trn su u oku najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

Pročitajte još:

 

List u izdanju od ponedeljka piše da, prema nezvaničnim informacijama, Litvanija, jedna od država koja je zbog ruskog pitanja najžešći kočničar otvaranja pregovora o poglavlju 31, predlaže upravo da se izveštaj o skriningu ponovo skroji ili ažurira i tu Srbiji postave uslovi koji će zadovoiljiti sve članice EU, kako bi se odblokirao taj proces.

Saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije uveo sankcije Moskvi, trn su u oku najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

EU Evropska unija

Profimedia

EU Evropska unija, Foto: Profimedia

Kako se navodi, u diplomatskim krugovima u Briselu govori se i da Nemačka, iako nema tvrd stav kao baltičke zemlje i Poljaci, takođe ne gleda blagonaklono na nizak nivo usaglašenosti Srbije sa odlukama i deklaracijama Brisela koje se tiču Rusije.

Tačnije, Srbija se nije pridružila nijednoj od devet deklaracija koje se direktno ili indirektno tiču Moskve, a koje je Brisel usvojio u prvoj polovini godine, a od ukupno 32 spoljnopolitička dokumenta u kojima je traženo usaglašavanje, Srbija je odbila čak 18.

 

Pojedinim članicama smeta i razvijena vojno-tehnička saradnja Srbije i Rusijem, zajedničke vojne vežbe, a zameraju čak i saradnju srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova i ruske Federalne službe bezbednosti.

Komentari (6)

Сараџогла

24.12.2018 08:21

Чланство у Евро зезанцији се плаћа у милионима евра!Довољно је питати хрвате како им је и после тога НЕ МИСЛИТИ НА ЧЛАНСТВО! Алавци поузимају на десетине милијарди евра кредита које држава НИКАДА НЕЋЕ МОЋИ ДА ВРАТИ.Нећемо смети да проговоримо Путин или Русија?Десетине хиљада срба ће напустити Србију као што то тамо чине народ у Хрватској.Албанска нарко мафија ће наставити куповину некретнина све што је на продају у Србији.ПС.Којих некретнина у Београду је власник Харадинај?Да ли је то истина?

XXL

24.12.2018 10:12

EU nas gura u zagrljaj Rusije. Nema više vremena ni peska u peščanom satu za Srbiju već dan D i čas D kada se mora doneti odluka da li je za EU koja nas neće i ulazak ODMAH u Evro-Azijsku uniju pod okriljem Rusije. Nema u svetu politike neutralnih niti francuskih sobarica već tačna odluka sa kim si ili si protiv svih.

ceca

24.12.2018 10:25

e ako ce nam oni sudbinu krojiti ne moramo nikad ni uci u EU...

zika

24.12.2018 16:05

@ceca - Ma koji su ovi indijanci da mogu i oni da odlucuju o nama izgleda da samo nas zec nije........

Čiča

24.12.2018 11:03

Neka Litvanaca Bog im dao, nisu ni svesni koliko nam valjaju. Ni meni se baš nešto ne žuri u Eu.Ovako je bolje, kandidati što duže. pitajte Slovence i Hrvate kako im je od kada su pristupili EU. Možete mi sada napisati šta hoćete, ali ja znam iz prve ruke. Pola moje rodbine je iz Hrvatske i Slovenije otišlo u Nemačku i ostale jače države.

Ratko

24.12.2018 15:07

Pazi Litvanija ti ex Ruski sateliti i oni da nas bojkotuju jedan od najgorih naroda u Evropi bez ikakvih korena nezna im se poreklo. Oni su jedino ostaci fasisticke Nemacke gde je fasizam i dalje na visokoj nozi. Zato ne cudi ta reakcija. pekinezer od zemlje, narod pun kompleksa! .