Dejan Radenković
Alo!
Dejan Radenković

Alo!

Dejan Radenković, Foto: Alo!

Trijumfom kapitalizma svet se pretvorio u milijarde ljudi koji tonu u siromaštvo i veoma mali broj „bezobrazno“ bogatih. Neoliberalni kapitalizam opstaje putujući „iz krize u krizu“ i iz svake krize izlazi sve jači. 

Biti levičar i socijalista danas i sutra u Srbiji znači, pre svega, boriti se za ideju slobode - koja nedostaje jer siromašenje znači gubitak slobode. Smisao civilizacije se sveo na pojmove profit i rast potrošnje. Levica se bori za ravnopravnost, iako je mnogima postala nevažna u suludoj trci za profitom. A danas smo na nižem stepenu ravnopravnosti nego u vreme komunizma i socijalizma.
Socijalna pravda u ovom trenutku ne postoji kao politički cilj. Danas se socijalna pravda poistovećuje sa nacionalnom, a sve u cilju pravdanja kapitalizma koji obezbeđuje formalnu jednakost. Kapitalizam je postao unutrašnja granica socijalne pravde. Ovakvo stanje vodi svet u sunovrat.
Cilj levice je demokratija, bez koje nema pravde, ni stabilnog sistema, niti državnog intervencionizma za uspostavljanje solidarnog društva. Balkan je područje etnokratskog liberalizma. Uspostavljene su nacionalne države sa minimumom socijalne solidarnosti - sistemi koji guše prosperitet. Srpski socijalista je najbliži evropskim socijaldemokratama.
Levica je u prošlosti na ovim prostorima na ideji jednakosti podigla stepen zdravstvene zaštite, prava žena, kvalitet života..., koji su i danas u mnogim segmentima nedostižni.
Državni i ustavni poredak su za levicu i socijaliste jedan od stubova stabilnosti. Državni suverenitet i integritet i Ustav Srbije nijedan socijalista ne sme da stavlja kao zalog u političkim i politikantskim igrama.
Evropska orijentacija Srbije je imperativ ovog vremena, bez obzira na to što Evropa nerado otvara kapije Srbiji, socijalisti znaju da su nam od Evrope važnije evropske vrednosti i standardi, jer se na njima temelji izgradnja moderne Srbije.
Važan deo programa levice je antifašizam.
Levica je izgubila snagu i oštrinu i postala salonski pokret, paravan za desnicu, kapitalizam i profit.
Mnogi su sebe nazvali socijalistima da bi što pre postali kapitalisti. Levica i socijalizam su paravan samo da bi se duže ostalo na vlasti, bez ambicije da se slede autentične ideje levice i socijalizma.
Levica mora da vrati dostojanstvo ovih ideja, da se bori za rešavanje drastično naraslih socijalnih razlika, da obezbedi pravilniju raspodelu, da se izbori da finansijski sistem reguliše država, a ne banke i interesne grupe.
Levica i socijalizam nisu politička kombinatorika, izborna matematika i po svaku cenu učešće u vlasti. Nisu ni trik, ni kampanja, već ideologija čiji je cilj da radnici žive dobro od svog rada.
Levica danas može da pronađe izazov u svakoj ulici, među onima koji preživljavaju kopajući po kontejnerima.

 

Komentari (7)

daibor

18.12.2018 12:53

SPS treba da bude u opoziciji. 90-ih su nas unistili, kasnije nas dokrajcili sa DOS-om.

Jovan

18.12.2018 13:03

Ne kažem da imaju loše ideje ali dok je nama Vučića dobro je i ovako, da se nista ne menja jer smo na dobrom putu, na putu oporavka zemlje.

Djuric

18.12.2018 13:25

Prazan i besmislen tekst, autor salonski levicar sa tompusom.

Mila

18.12.2018 13:31

Levica i kapitalizam su paravan da bi se sto duze ostalo na vlasti!

Vana

18.12.2018 17:36

Gubljenje vremena..

Lucija

18.12.2018 18:23

Današnja opozicija nema sutra samo zivotari

Mara

18.12.2018 19:32

Srbija pokusava da se izbori da nas narod na Kosovu bude slobodan.