Lažna država Kosovo na korak od stvaranja vojske

Tanjug/M.Ž. | vesti 2018-09-13 14:53:48 2018-09-13 14:53:48

Oružane snage će biti zasnovane na standardima NATO

EPA

Vlada lažne države Kosova jednoglasno je usvojila tri Predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku i po hitnom postuku ih dostavila parlamentu.

Pročitajte još:

Odluka je doneta bez prisustva članova iz Srpske liste. Zakone je predložilo nadležno ministarstvo na čijem čelu je Rustem Beriša koji je rekao da na taj način KSB preuzimaju nove zadatke, a ministarstvo KSB teži da preraste u Ministarstvo odbrane.

Premijer lažne države Ramuš Haradinaj izjavio je nakon sednice vlade da je "završetak sigurnosnih mehanizama najveća investicija zemlje u doglednoj budućnosti".

- Kosovo će izgraditi naoružane, profesionalne, multietničke i inkluzivne sile, usklađene s vojskama mira, zasnovane na standardima NATO - napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Predsednik lažne države Hašim Tači, međutim, smatra da je ova odluka doneta u pogrešno vreme.

Privremena vlast u Prištini već nekoliko godina priprema transformaciju KSB u kosovsku vojsku, a prema ustavnim odredbama ta transformacija moguća je samo uz dvotrećinsku podršku Srba.

Vlast u Prištini, međutim, smatra da transformaciju treba sprovesti u skladu sa zakonom, gde podrška Srba nije predviđena.

Expand player
Pogledajte više