Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

 

Vašington je iznenada odlučio da Grčkoj isporuči 70 izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D „kajova“ i jedan transportni helikopter tipa CH-47 „činuk“. Toliki broj američkih helikoptera u jednom „paketu“ nije dosada dobila niti jedna država u svetu. Koji je razlog tog iznenadnog američkog poteza?

OBELODANIO ZAVERU Lazanski najstrašnije raskrinkao Kolindu! Otkrio je sve hrvatske planove za novi udar na Srbiju!


Grčka dobila američke vojne helikoptere

Turska kupovina ruskog PVO sistema S-400, odbijanje Ankare da se povinuje američkim ultimativnim zahtevima da odustane od kupovine ruskog naoružanja, najverovatnije i jeste razlog iznenadne američke vojne darežljivosti prema Grčkoj. Zapravo, kada god bi u prošlosti odnosi Vašingtona prema Atini ili Ankari došli u krizu, Amerika je „popravljala“ te odnose isporukama naoružanja onoj drugoj strani. I to se Atini i Ankari direktno i saopštavalo.

LAZANSKI "OPLEO" PO USTAŠAMA! Blajburg hoće da izjednače sa Jasenovcem! To je čisto silovanje istorije!

Jedna od poluga američke spoljne politike jeste i politika prodaje naoružanja, ili strategija donacija istoga. Malo Grcima, malo Turcima, zavisno ko koliko sluša velikog gazdu u Vašingtonu.

Isto se može reći i za američku politiku donacija naoružanja za vojsku Hrvatske. Amerikancima se svakako ne sviđa to što Rusija donira naoružanje Srbiji, Vašington za to ne može, tek tako, da i javno optuži i Moskvu i Beograd, pa su se Ameri poslužili matricom ponašanja u slučaju Grčke i Turske.

Miroslav Lazanski

Tanjug/Filip Krainčanić

Miroslav Lazanski, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

 

Na 30 modernizovanih tenkova T-72 i 30 modernizovanih oklopnih vozila BRDM-2, koje je Rusija donirala Srbiji, Vašington odgovara namerom da Hrvatskoj donira 60 komada borbenih vozila pešadije „bredli“. Istina, ta američka oklopna vozila trebalo bi da budu modernizovana, no i bez modernizacije ovakva kakva su danas, za balkanske prilike to su odlična oklopna borbena vozila. U ovom času Hrvatska ima veći broj modernih oklopnih borbenih vozila točkaša od Srbije.

Dan pobede, vojna parada, Rusija

AP

Dan pobede, vojna parada, Rusija, Foto: AP

 


Nisu se baš „pretrgli“ — Amerikanci daju 250 miliona dolara Ukrajini za naoružanje
Amerika namerava da do 2025. godine isporuči Hrvatskoj i 12 helikoptera UH-60M. Uz dodatnu opremu i obuku posada za te helikoptere vrednost američke donacije Hrvatskoj iznosi 53 miliona dolara. Sa američkim helikopterima UH-60M Zagreb namerava da do 2025. godine zameni flotu starijih ruskih helikoptera tipa Mi-8 i Mi-17.

VOJNA PARADA U NIŠU JE ZA ONE KOJI SRBIJI NE ŽELE DOBRO Lazanski za pokazivanje mišića, protiv lažnog morala SAD. Kako je samo odbrusio Skotu...

Inače, Hrvatska je flotu ruskih helikoptera zanovila još 2007. i 2008. godine kada je na ime klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza bivšoj SFRJ nabavila 10 transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Sh, koji su zatim i modernizovani 2017. godine u okviru posla vrednog 26,9 miliona evra. Modernizaciju su izveli „Zrakoplovni tehnički centar“ u Velikoj Gorici kraj Zagreba i ruski 810. Vazdušno-remontni zavod iz Čite.

Helikopter Mi-35

EPA

Helikopter Mi-35, Foto: EPA

 


Krajem ove godine ta dva zavoda treba opet da izvrše remont tih hrvatskih helikoptera i da im produže vek trajanja sve do 2027. godine. Kako su ti helikopteri jako ovisni od ruske logističke podrške, i u tom smisli ranjivi za upotrebu država-članica NATO-a kao što je Hrvatska, to se Vašingtonu žuri da što pre prenaoruža Zagreb američkim tipom helikoptera. Ako se ujedno time može poslati i odgovarajuća politička i vojna poruka Srbiji i Srbima, za Vašington je to onda dobar potez.

LAZANSKI DIGAO SRBIJU NA NOGE U SINOĆNOJ EMISIJI Stiže gigant iz Nemačke, počinje četvrta tehnička revolucija!

Odnosno, ne baš suptilna politika slanja poruka kroz isporuke i donacije oružja…

Šta preostaje Srbiji da uradi? Jedino da nabavi od Rusije nove borbene i transportne helikoptere, plus moderne PVO sisteme. Pošto živimo u vremenu kada se poštuje samo vojna sila. Koliko ste jaki, toliko ste u pravu…

Komentari (2)

milos

24.05.2019 09:57

- Nije baš sve tačno u tekstu Lazanskog.Što se Hrvatske, Grče i Turske tiče, one su se "kvalifikovale" za američki program "EDA" (EDA=Excess Defense Articles odn. suvišno oružje i oprema koje se za relativno male pare prodaje odredjenim zemljama) - Na ovom linku https://www.dsca.mil/programs/excess-defense-articles-eda se nalaze potrebne informacije vezane za program EDA i eksel-tabela šta je sve na raspolaganju i šta su neke zemlje primile do sada.

won Richthofen

25.05.2019 07:18

Lazanski je prognozirao da će JNA pregaziti Hrvatsku za tri dana . Toliko o njegovim analizama , samo brblja bez veze