Lazanski na mestu ministra odbrane?

D. Vukajlović - D. Ramadani | vesti 2016-01-15 21:00:57 2016-01-15 21:00:57

Ministar odbrane Bratislav Gašić ipak neće dočekati parlamentarne izbore na čelu Ministarstva odbrane.

Tanjug Dragan Stanković

Premijer Aleksandar Vučić rešen je da u narednih desetak dana ispuni dato obećanje i smenu ministra odbrane obavi u januaru, saznaje „Alo!“ iz izvora bliskih vrhu vlasti. 

Vučić, kako saznajemo, trenutno odlučuje između tri potencijalna kandidata. Ono što je sasvim sigurno, na čelo Ministarstva odbrane neće doći žena, kako se prethodnih nedelja u medijima spekulisalo.

Kandidati koji bi mogli da naslede odlazećeg ministra Gašića su novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski i direktor BIA Aleksandar Đorđević, dok se ime trećeg kandidata drži u strogoj tajnosti, saznaje „Alo!“.

Velika je verovatnoća da će jedan od njih trojice, koji bude u januaru izabran za ministra odbrane, na tom mestu ostati i posle vanrednih izbora, pošto sva istraživanja pokazuju da će Vučić moći sam da odlučuje o rasporedu snaga u budućoj vladi. Imenovanje novog ministra uslediće verovatno posle 22. januara, kada se premijer Vučić vrati iz Davosa, gde će učestvovati na svetskom ekonomskom forumu.

Miroslav Lazanski je ovih dana bio u žiži medijskog interesovanja. On je juče javno pozvao srpske tajkune da pokažu patriotizam, odreše kesu i plate ruski raketni sistem S-300, o čijoj nabavci se već mesecima priča u javnosti. Lazanski je objasnio da Srbija nema dovoljno novca za skupo naoružanje i rekao da bi pomoć bogataša mogla da bude jedno od rešenja.

Lazanski je gostujući na HRT-u pričao o odnosima Srbije i Hrvatske i istakao da se nada da će dobri odnosi premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka poboljšati odnose dve zemlje. On je podsetio i na to da je Vučić uputio čestitku Karamarku pre nego je što je ovaj sklopio koaliciju s „Mostom“, što znači da su, kako je naveo, srpske obaveštajne službe očigledno znale nešto i dobro odradile svoj posao.

Drugi kandidat o kojem premijer Srbije ozbiljno razmišlja je direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević. Advokata Aleksandra Đorđevića za šefa BIA postavila je Vlada Srbije, na predlog Saveta za nacionalnu bezbednost. Đorđevića je na čelo BIA predložio lično Aleksandar Vučić, koji je tada istakao da je „reč o vrlo pouzdanom, odanom i profesionalnom čoveku“. Đorđević je osnovnu i srednju školu završio u Čačku, a Pravni fakultet u Beogradu 1995.

 

Izbori sigurno 24. aprila!

Dan D za Srbiju biće 24. april, kada će, pored pokrajinskih i lokalnih, biti održani i vanredni parlamentarni izbori, potvrđeno je ponovo za „Alo!“ iz izvora bliskih vrhu vlasti. Premijer Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Glavnog odbora SNS-a za nedelju, 17. januar, na kojoj će zatražiti odobrenje većine članova GO da u periodu i pre zasedanja Skupštine stranke ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Odluku prvog čoveka Vlade podržaće i predsednik Tomislav Nikolić. Potpredsednik SNS-a Igor Mirović ocenio je da je sve više razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i da smatra da je većina članova Glavnog odbora stranke za njihovo raspisivanje.

Expand player
Pogledajte više