Sulejman Ugljanin i Aljbin Kurti
Facebook
Sulejman Ugljanin i Aljbin Kurti

Facebook

Sulejman Ugljanin i Aljbin Kurti, Foto: Facebook

Podršku za svoj plan Kurti je obezbedio od predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, sa kojim se ranije više puta sastajao u Prištini. Dvojica političara, inače, imaju dobre odnose i blisko sarađuju.

Ovo je potvrdio jedan od najbližih Kurtijevih saradnika Haki Abazi, koji je za „Euronews“ rekao da je mini Šengen mrtav i da treba promeniti platformu za dijalog, kojim treba obuhvatiti i Sandžak.

- Mini Šengen nema ustavnu težinu i ništa od toga nije ratifikovano. Samoopredeljenje će promeniti platformu dijaloga Kosova i Srbije. Želimo uzajamno priznanje, a ne sabotažu iz Srbije. Promenićemo platformu dijaloga jer nije bilo reči o Albancima iz Preševa, Bujanovca ili nestanku Albanaca u Medveđi, pitanjima nestalih i Sandžaka - rekao je Abazi.

Da bi osigurali veće šanse za ovaj plan, prištinski političari žele da pokvare odnose Srbije i njenih tradicionalnih partnera, pre svega, Rusije i Kine. Iako je svestan sa mu to neće poći za rukom, Kurti je rekao da bi Srbiju trebalo udaljiti od ove dve zemlje.

- Neophodno je da se Beograd što pre udalji od Rusije i Kine. Od Beograda želimo priznanje, izvinjenje i odštetu. Srbija treba da se oslobodi Kosova, kao što smo se mi nje oslobodili. Srbiji je potreban srpski Šarl de Gol, koji će reći da je Srbija sjajna bez Kosova - rekao je Kurti i dodao da je spreman da dijalog, koji mu je na šestom mestu prioriteta, podigne na četvrto.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin čestitao je Kurtiju ubedljivu pobedu i naveo da „ostvareni rezultat odražava jasnu podršku građana Kurtijevoj viziji budućnosti Kosova“.

- Očekujemo da će Bošnjaci imati aktivnu ulogu u novoj Vladi i drugim institucijama Republike Kosovo. Sa željom da nastavimo negovati i unapređivati bliske veze bošnjačkog i albanskog naroda, kao i veze Sandžaka i Kosova, primite izraze mog iskrenog prijateljstva i poštovanja - napisao je on u pismu Kurtiju.

Još ranije su prištinski zvaničnici tražili da deo dijaloga između Beograda i Prištine budu i tri opštine sa juga Srbije, Bujanovac, Medveđa i Preševo, a sada, po prvi put, pominju i Rašku oblast, odnosno Sandžak. U perspektivi je, što je obelodanjeno pre mesec i po dana, održavanje referenduma, koji je planiran za najduže tri godine, za spajanje lažne države Kosovo i Albanije.

Bajden i Makron: Nastaviti dijalog

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo VD predsednici takozvanog Kosova Vjosi Osmani, u kojem je naveo da ga raduje saradnja sa novom vladom u Prištini.

- Radujemo se i jedva čekamo da sa novom vladom sarađujemo na putu Kosova ka integraciji u EU. Treba uraditi još mnogo posla na postizanju normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i na osiguranju postizanja konačnog sporazuma uz međusobno priznanje - naveo je Bajden i dodao i da „Kosovo ima posebno mesto u porodici Bajden“. Inače, najstariji sin Džozefa Bajdena, Bo, jedan deo svoje karijere proveo je upravo na takozvanom Kosovu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kazao je da SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da nova takozvana kosovska vlada treba da bude snažno posvećena dijalogu. On je u pismu Vjosi Osmani naveo da podržava posredovanje EU i njenog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka u cilju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još:

Komentari (1)

vuk

18.02.2021 08:13

Bravo suljo, samo zaje*avaj kada imaš koga?!