Milan Krkobabić
Alo!/Rajko Ristić
Milan Krkobabić

Alo!/Rajko Ristić

Milan Krkobabić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

 

"Lokalne samouprave, nauka i tehnologija kroz učešće Akademijskog odbora za selo i koncept Vlade Srbije, uz punu podršku predsednika Aleksandra Vučića, koja je u ove tri godine ukupno uložila oko 1,7 milijardi dinara, predstavljaju siguran obrazac napretka", izjavio je Krkobabić.

On je naglasio da su to i velika i mala sredstva, iz dva razloga.

"Velika su jer država po prvi put, na takacv način ulaže u zadrugarstvo i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, a mala, ako uzmemo u obzir koliko je zaista potrebno ulagati", rekao je Krkobabić i dodao da očekuje da će u narednom periodu ovo biti ključna tema za Srbiju.

Milan Krkobabić

Alo/Rajko Ristić

Milan Krkobabić, Foto: Alo/Rajko Ristić

 

Novac, u ukupnom iznosu od 667,2 miliona dinara dobilo je 58 zadruga i to osam stočarskih, devet voćarskih, 14 ratarskih, sedam povrtarskih, šest pčelarskih, jedna zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga koja će sredstva koristiti za više faze prerade proizvoda.

Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije Centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2019. godini.

Projekat "500 zadruga u 500 sela" je sa 605 novoosnovanih zadruga od svog početka 2017. godine, premašio sva očekivanja i vratio poverenje u zadrugarstvo u Srbiji, rečeno je na svečanosti, a saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća.

Za ove tri godine bespovratnim sredstvima pomognut je rad 152 zadruge i načinjen istorijski pomak u zadrugarstvu Srbije, a ovim projektom i projektima Nacionalnog tima za preporod sela, ministarstvo aktivno radi na izgledima da se sela u Srbiji spase odumiranja.

Potpisivanju ugovora sa zadrugama prisustvovali su i predsednici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, Zoran Keserović, Vladimir Goati i drugi gosti.