Ištvan Pastor
D. Živančević
Ištvan Pastor

D. Živančević

Ištvan Pastor, Foto: D. Živančević

Ruke protiv Pastora digli su poslanici Demokratske stranke, dok su iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ostali uzdržani. Pokret Dosta je bilo se podelio, pa je dvoje poslanika glasalo protiv, a petoro je ostalo uzdržano.

- Pastor ima kvalitet za obavljanje ove funkcije što je dokazao u prošlom mandatu kada je bio na čelu ovog uvaženog doma – izjavio je Igor Mirović iz SNS.

Njegov kolega Borislav Novaković šef poslaničke grupe DS složio se da je Pastor radio dobro, ali zbog razmimoilaženja u političkim stavovima, demokrate ne mogu da ga podrže.

Gužva za predsedničkim stolom

Na sednici je izabrano i sedam potpredsednika parlamenta, što je najviše od uvođenja višestranačja, a svi poslanički klubovi imaju po jednog, dok naprednjaci imaju dva. Na ta mesta izabrani su Damir Zobenica i Snežana Sedlar iz SNS, iz SPS Aleksandra Đanković, iz DS Miroslav Vasin, iz LSV Dušan Jakovljev, iz SRS Smiljana Glamočanin Varga i iz Pokreta Dosta je bilo Ivan Stjepović.

Povećanje broja potpredsednika dovelo je do toga da jedan od njih nema mesto za stolom. Ištvan Pastor kaže da su se svi dogovorili da potpredsednik iz najmanjeg poslaničkog kluba sedi u prvom redu, sa drugim poslanicima. Svetlana Kozić iz pokreta "Dosta je bilo" čiji je poslanik ostao bez mesta kaže da će oni reagovati i tražiti da i Stjepović sedne sa ostalima ili da na svakoj sednici u "obične" klupe sedne neko drugi.

Najstariji 75 godina, najmlađi 23

Najstariji poslanik koji je do izbora Ištvana Pastora za predsednika vodio sednicu, bio je inženjer saobraćaja Vučeta Tošković iz redova SNS koji je rođen 1941. godine. On se u toj ulozi i pored godina dobro snašao. Najmlađi poslanik u ovom sazivu je Danijel Radić iz SRS koji ima 23 godine. On je sada prvi put ušao u skupštinsku salu, a kako kaže zna kakav ga izazov čeka.

"Svestan sam i spreman. Trudiću se da radim u interesu građana Vojvodine. Do sada nisam nigde radio i student sam Fakulteta za menadžment u medijima. Kolege i profesori me podržavaju", kaže Radić.

On dodaje da se sa svojim poslaničkim klubom zalaže za ukidanje autonomije Vojvodine, a radikalima se priključio zbog povratka Vojislava Šešelja iz Haga.

"Trend je da mladi dolaze u stranku posle Šešeljevog povratka. Došlo je do promena u stranci i drago mi je da su mladi dobili priliku da napreduju", kaže Radić.

Komentari (2)

voša

02.06.2016 17:13

Radi za interes Vojvodjana da ih ukine moje kontradiktornosti...

misa

02.06.2016 20:27

kad ce uplata za dezurstvo?!! sramota stvarno! kad treba da se dele flajeri i da se dezura tad se svi javljaju a kad treba da se plati tad nigde niko! bruka i sramota nemam reci!