Hrvatska vojska
EPA
Miodrag Linta

Tanjug/Jaroslav Pap 24-03-18

Miodrag Linta, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap 

- Danas Srbi obeležavaju 25 godina od progona i stradanja svog naroda u zločinačkoj akciji "Oluja", a Hrvatska će opet proslaviti proterivanje krajiških Srba. Ovogodišnji događaj je posebno specifičan zbog činjenice što se najavljuje odlazak u Knin političkog predstavnika Srba i preostalih Srba iz Hrvatske, Borisa Miloševića, podpredsednika Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) - rekao je u razgovoru za Alo.rs Miodrag Linta.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije je ocenio da je učešće u proslavi "Oluje" Borisa Miloševića skandalozno i sramno. Linta je istakao da se u Hrvatskoj slavi proterivanje 250.000 Srba iz Hrvatske, ubijanje više od dve hiljade Srba, te uništavljanje, pljačka i paljenje srpske imovine. Stoga Borisu Miloševiću poručuje da ne ode u Knin.

- Time će uvrediti i poniziti ne samo krajiške Srbe, već čitav srpski rod. Radi se o jednoj strateškoj stvari, o tome da li je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata bila ligitimna vojna akcija ili nije. Hrvatska upravo želi da dođe podpredsednik Vlade iz redova SDSS, kako bi pred svetom mogla da se pohvali da je i politički predstavnik Srba u Hrvatskoj svojim prisustvom priznao da je "Oluja" bila legitimna i legalna vojna akcija, objašnjava Miodrag Linta.

Naš sagovornik je takođe pozvao i lidera SDSS-a Milorada Pupovca, kao i čitavu stranku, da ponište dogovor sa HDZ-om i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, i da ne daju legitimitet zločinačkoj akciji.

- Ako se desi taj događaj i ukoliko Boris Milošević 5. avgusta bude u Kninu, mislim da su tim činom, i on, ali i vrh SDSS-a na čelu sa Pupovcem, prešli jednu crvenu liniju, što je apsolutno ne samo neprihvatljivo i sumanuto, već i monstruozno, kaže Miodrag Linta.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije podseća da je SDSS osvojila tri mandata sa kvote Srba i da se Milorad Pupovac dogovorio sa liderom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, da će Srbi dobiti mesto predstavnika vlade.

- Sada je jasno da je glavni uslov da HDZ i Plenkoviću da Srbin bude podpredsednik vlade jeste da taj Srbin dođe 5. avgusta u Knin i da legitimitet zločinačkoj "Oluji". Dakle, odgovornost snosi SDSS i njen lider Milorad Pupovac, tvrdi Miodrag Linta.

Legalizovali ustaški pozdrav

Naš sagovornik podseća da je od formiranja Plenkovićeve vlade pre četiri godine, hrvatski Sabor ponovo postao pokrovitelj komemoracije objedinjenim ustaškim zločincima u Blajborgu, te da je Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba "Dokumenta" doneo sramnu odluku da se legalizuje ustaški pozdrav "Za dom spremni" i da se može koristiti u posebnom prilikama.

-To bi isto bilo kao kada bi neki savez sa suočavanje sa prošlošću vlade Nemačke doneo odluku da može da se koristi nacistički pozdrav "Sieg Heil". Takođe, i ove godine imamo porast mržnje i nasilja prema preostalim Srbima. Beleži se veći broj napada nego prošle godine, broj grafita sa izrazima mržnje u gotovo svim hrvatskim gradovima... Pre neki dan je napadnut Srbin u Baškoj Vodi. Imali smo i skandaloznu odluku Visokog prekršajnog suda da pozdrav "Za dom spremni", koji na svojim koncertima upotrebljava pevač Marko Perković Tompson, više nije prekršaj akamoli zločin iz mržnje, priča Miodrag Linta.

On ističe da je Hrvatska zbog svega toga država mržnje i netrpeljivosti, a ne multietnička demokratska država koja poštuje evropske vrednosti i međunarodne konvencije, čime pokazuje da nije sposobna da bude jedna normalna i uređena država.

Na našu konstataciju da se, ipak, ne može reći da su za ovoliku mržnju Hrvata prema Srbima odgovorne isključivo vlasti u Hrvatskoj poslednjih tridesetak godina, već da je tome najviše doprinelo vaspitanje, da su Hrvati decenijama svoju decu od kolevke učili da mrze Srbe, Miodrag Linta smatra da je to zbog toga što se hrvatska država i hrvatsko društvo nisu suočili sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću, da nije doživela ono što je morala - katarzu.

Pročitajte:

- Dakle, hrvatski narod nije prošao tu katarzu, kakvu je recimo prošla nemački narod, pa je Nemačka postala moderna evropska država, koja ima nacizma samo na marginama. Hrvatski narod je nekoliko decenija, tokom komunizma, samo imao zamrznuto stanje. Ali, i tada se mržnja prema Srbina prenosila s kolena na koleno, odnosno pripadnici NDH su svoje unuke učili mržnji. To se potom proširilo i na katoličku crkvu, pa se samo čekao povoljan trenutak da na vlast dođe opcija koja će dovršiti ono što je započeo Ante Pavelić, objašnjava Miodrag Linta.

Neophodna politička, diplomatska i pravna borba za istinu

-Očekujem da nova Vlada Srbije pokrene jednu političku, diplomatsku i pravnu borbu za istinu o dešavanjima devedesetih godina, da ne pristajemo na tzv. Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je 2000. godine usvojio hrvatski Sabor, a po kojoj su Srbija i krajiški Srbi agresori i zločinci, a hrvati žrtve koji su vodili oslobodilački rat. Stalno moramo da iznosimo dokaze i činjenice da je pravi uzrok rata u Hrvatskoj proustaški režim Franje Tuđmana i politika stvaranja etnički čiste Hrvatske, objašnjava Miodrag Linta.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije dodaje da je od izuzetne važnosti i borba za istinu o stradanju našeg naroda u međunarodnim okvirima i da se sva srpska stratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dostojno obeleže spomenicima.

-Naše tužilaštvo za ratne zločine treba da pokreće istrage i podiže optužnice protiv pripadnika hrvatskih i bošnjačkih vojnih snaga koje su činile zločine protiv našeg naroda, poručuje naš sagovornik.

"Cilj je bio da se ratom, ognjem i mačem stvori velika Hrvatska sa što manje Srba"

Naš sagovornik podseća da je cilj HDZ-a još tada bio ne da se stvori moderna multietnička država, već da se ratom, ognjem i mačem stvori velika Hrvatska sa što manje Srba.

- To se nažalost desilo zbog niz okolnosti ali i duplih standarda međunarodne zajednice i loše politike tadašnjih vlasti u Srbiji. Srpski narod u Hrvatskoj je doživeo jednu katastrofu, od 750.000 ljudi više od pola miliona je proterano. Po popisu stanovništva iz 2011. ima svega 186.000, a plašim se da će taj broj sledeće godine biti značajno manji, priča Linta.

 .

Preporučujemo:

  

  

  

Komentari (13)

ssdivizion

04.08.2020 16:19

Milan Martić i Milan Babić branice i

Sam

04.08.2020 17:06

Kad ce ovi huskaci iz 90-tih otici jednom na smetljiste istorie.Zivim za taj dan.

Ex faca

05.08.2020 10:23

@Sam - Bravo, naročito oni huškači što su zagovarali onu liniju Karlovac- Karlobag- Ogulin. Jel oni imaju petlju da se nekad tamo pojave i kažu ,,pravu istinu" ? Malo mi ovaj govor Linte liči, ne samo širenje mržnje hrvata prema srbima, nego i obrnuto.

Av

04.08.2020 17:41

Čega da se stidimo???Pobjede u ratu i oslobođenja svoje zemlje??? Nikad pa ni onda.Srbi u Hrvatskoj su 1991 imali želju živjeti u ,,velikoj Srbiji,,.Ta želja im je 1995 ispunjena i ne vidim u čemu je problem?

duka

04.08.2020 21:08

@Av - Treba da se stidite 2500 ubije ih civila i proterivanje 250000 Srba e toga treba da se stidite. To i slavite proterivanje jednog naroda iz svojih domovai uzurpiranje njihove imovine. Istina će kad tad izaći na vido kao uvek. Da je obrnuto Srbi bi bili osuđeni na stotine godina za taj zločin ali pošto ste vi heroji uz pomoć Amerike, njihovih generala i obaveštajnih službi počinili to delo nikom ništa naravno. Svaki zdrav čovek bi se stideo kao ja što se stidim svakog zločina od strane mog naroda.

Atreid

05.08.2020 06:30

@Av - Pobeda I'ma smisla kad su protivnici iole izjednaceni,a ovo goloruki narod I vs.naoruzane ubice eeeee nista vam nije manji kompleks od nas zato ste nas I proterali

omniameamecumporto

04.08.2020 20:15

Hrvatska ne slavi progon Srba ,Hrvatska slavi kraj rata i oslobođenje svoje zemlje.Prvo su Hrvati protjerani sa svojih ognjišta onda se to dogodilo Srbima.Rat je nažalost veliko zlo i dajmo si ruke da se nikad više ne dogodi jer ako se dogodi opet će netko bježati i tome nema kraja i naravno vi svi prognani vratite se ,koji možete i koji želite.

jadnici

04.08.2020 20:34

Kroz povijest, tko god je prošao Balkanom, zajašio je ovu jadnu skupini, koji sebe nazivaju sada domoljubi.

duka

04.08.2020 21:10

Ja neznam koga taj Milošević predstavlja jer Srbe ne predstavlja sigurno tako da njegov odlazak tamo nema nikakvu težinu. Jednostavno noj narod on ne predstavlja.

Dubravko

04.08.2020 23:14

Što se bavi tilo, to babi snilo. Neka vrati ili spali hrvatsku putovnicu, domovnicu, osobnu iskaznicu te zatraži ispis iz hrvatskog državljanstva pa će postati malo uvjerljiviji ovaj po zanimanju VKV majstor – profesija majstor Srbin.

Miki

05.08.2020 08:33

Došli ste na tenkovima (tenkovi se pokvarili) i vratili ste se na traktorima (koji su bili servisirani).

sara

05.08.2020 10:54

Zbog tu šugavu i klimavu stolicu u vladi,obrukao je srpski narod !!!. NI Pupovac nije bolji, jer mu je odobrio da ide, a ponižavajuće je i to što govori hrvatski, mesto srpski!!!.

click_me

05.08.2020 12:20

Žali bože tolikih žrtava i proteranih... Hrvatska je legalno oslobodila svoje teritorije od "pobunjenika" i "separatista"... da je bilo planirano povlačenje to možete saznati od svakog ko je došao iz Krajine. Dakle, vojno i političko rukovodstvo je naložilo ljudima da krenu prema Bosni i Srbiji. Nije ih niko proterao kako se to prikazuje