Kineska svemirska stanica Tiangong 2
Profimedia
Kineska svemirska stanica Tiangong 2

Profimedia

Kineska svemirska stanica Tiangong 2, Foto: Profimedia

 

Američki magazin "Forin polisi" objavio analizu u kojoj tvrdi da Peking koristi srpsku prestonicu kao poligon i odskočnu dasku za širenje svog obaveštajnog i političkog uticaja u Evropi
Američki Stejt department upao je u ozbiljnu paranoju zbog straha da bi Kina preko Srbije mogla da špijunira kompletnu Evropu!

U najnovijoj analizi magazina 'Forin polisi', koji je blizak vladajućim strukturama u Vašingtonu, ocenjuje se da bi naša zemlja mogla da posluži Pekingu kao strateška tačka iz koje bi zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji mogli da kontrolišu čitav Stari kontinent. U tekstu pod naslovom "Kineski Veliki brat stigao je u Srbiju" ključna teza je da su se nabavkom 'Huavejevih' nadzornih kamera i softvera za prepoznavanje lica u Beogradu 'obistinili najgori strahovi Zapada".

Nebojša Stefanović

Alo!

 

Brine ih 'meka moć'

"Huavejev sistem nadzora podrazumeva instaliranje 1.000 kamera visoke rezolucije, koje koriste softver za prepoznavanje lica i registarskih tablica na 800 lokacija širom srpske prestonice u naredne dve godine. Kako 'Huavejeve' opcije za širenje na Zapadu postaju ograničene, kineski gigant vidi balkanske zemlje, kandidate za ulazak u Evropsku uniju, kao zadnja vrata za prodor u Evropu", piše, između ostalog, u tekstu makedonskog novinara Bojana Stojkovskog i, uz neskrivenu dozu panike, konstatuje da je projekat "Beograd - Bezbedan grad" samo paravan za širenje kineske meke moći u Evropi:

"Kineska vlada već pokušava da primeni svoju meku moć u regionu kroz projekte u okviru 'Pojasa i puta'. 'Huavejev' pilot-projekat u Srbiji mogao bi se pokazati kao poligon za evropske planove, koji uključuju implementaciju 5G tehnologije, čemu se SAD i EU žestoko protive. Ekspanzija ovakve vrste tehnologije za nadzor može takođe značiti da bi kineska nacionalna obaveštajna mreža mogla da preraste u međunarodnu. U tom slučaju, Srbija bi mogla poslužiti kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i projektuje svoj uticaj na Evropu", zaključuje "Forin polisi".

Policija - Hong Kong

Profimedia.rs

 

Komentarišući američki strah, politikolog Jelena Vukoičić ističe da Kina predstavlja najvećeg rivala SAD za lidersku poziciju na međunarodnoj političkoj sceni.

- "Hladni rat" između dve države traje već neko vreme. Kad je u pitanju Srbija, nije tajna da Vašington i dalje doživljava našu zemlju kao "remetilački faktor" na Balkanu, prvenstveno zbog dobrih odnosa sa Rusijom, ali u poslednje vreme sve više i zbog saradnje sa Kinom. S obzirom na rastuće zapadne pritiske na Beograd da se odrekne Kosova i udalji se od Moskve, možemo očekivati da se ti pritisci prošire i na odnos Srbije i Kine, koji paradoksalno, svako na svoj način, SAD i čitav Zapad doživljavaju kao pretnju svojim interesima - naglašava Vukoičićeva.


S njom je saglasan i bivši operativac DB Božidar Spasić, koji ocenjuje da je saradnja Srbije i Kine u poslednje vreme trn u oku SAD.

- Američki obaveštajci prate svaki poslovni korak Kineza u Srbiji, svesni da svojim kompanijama i uticajem ne mogu naškoditi dobrom ekonomskom partnerstvu Srbije i Kine. Brine ih činjenica da ne postoje sankcije ili mere kojima bi mogli da spreče prodor Kine u Srbiju, odakle imaju ulaz u kompletnu Evropsku uniju - podvlači Spasić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Vodi se 'mokri rat'

On primećuje da Amerikance, koji pokušavaju da softverskom tehnologijom 'pokriju' Srbiju a time i čitav Balkan, brine nagli upliv Kineza u tu materiju.

- U našoj državi se trenutno vodi neviđeni obaveštajni rat SAD i Kineza ko će vladati softverskim tehnologijama na ovim prostorima. Kinezi su zbog sankcija 'Huaveju', koje su im nametnule SAD, krenuli, kako to obaveštajci kažu, u "mokri rat". Dakle, bez ikakvih ograda Srbiji "otvaraju" tehnologije koje u ovom trenutku nikako ne odgovaraju Vašingtonu da budu na ovom području - objašnjava Spasić.

Stefanović: Kamere u skladu sa propisima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je nedavno povodom 'Huavejevih' kamera koje su prethodnih dana postavljane širom Beograda da se radi o obnavljanju sistema video-nadzora.

- Projekat u prvoj fazi podrazumeva zamenu starih kamera novim, koje su neuporedivo veće rezolucije i tehničkih mogućnosti. Imaće mogućnost zumiranja, uočavanja tablica, kao i upotrebu novih softvera koji će automatski detektovati tablice, vozila, pa čak ako se pokaže svrsishodno i u skladu sa zakonom, i prepoznavanje lica. Na ovaj način moći ćemo mnogo efikasnije vršiti potragu za licima za koja sud raspisuje potragu, oprezno, u skladu sa propisima - naglasio je Stefanović.