Denis Kif
Tanjug Oksana Toskić
Denis Kif
Denis Kif, Foto: Profimedia

"Znam da su predsednik vlade (Aleksandar Vučić) i ministri sada u Moskvi, znamo da Srbija sa Rusijom ima posebne veze, ali ste takodje na putu pristupnja EU, a to znači i uskladjivanje spoljne politike sa EU. O tome još razgovaramo. Ssto se tiče Rusije, vidimo njenu ulogu u Ukrajini i Siriji, koja je negativna. To je problem", naveo je Kif za B92.

On je ocenio da je realno da poglavlje 35 u pregovorima o pristupanju Srbije EU bude otvoreno do kraja godine i da London to podržava, uprkos razlikama u vezi sa statusom Kosova, kao i da je humanost koju je Srbija pokazala prema izbeglicama proizvela veoma dobra reagovanja u Evropi.

"Za nas je Kosovo država, za vas nije, ali za nas je najvažniji napredak da bismo brzo mogli da otvorimo ovo poglavlje 35, jer mi podržavamo otvaranje tokom ove godine i mislimo da je to moguće. Otvaranje poglavlja je samo jedan korak, a posao i pregovori se nastavljaju posle", rekao je Kif.

"Kao što je rekao naš ministar spoljnih poslova (Filip Hamond), mi podržavamo otvaranje prvih poglavlja i poštujemo ulogu Srbije u regionu. Humani odnos Srbije prema izbeglicama proizveo je veoma dobra reagovanja u Evropi", naveo je britanski ambasador i istakao da Britanija nema nove uslove za Srbiju.

Kif smatra da bi srpsko kulturno i versko nasledje bilo bolje zaštićeno, ako Kosovo postane član Uneska.

"Razumemo brigu Srbije o kulturnom i verskom nasledju na Kosovu. Mi imamo drugačije vidjenje Kosova. Mi ga vidimo kao državu. Mislimo da je to bolje za budućnost nasledja, jer Kosovo već ima obaveze prema kulturnom nasledju. U okviru Uneska imaće još više obaveza", zaključio je britanski ambasador u Srbiji.

Komentari (2)

peke

26.10.2015 19:18

hocemo cim udjemo u EU da uskladimo sve sa vama do tada NE !!!!!! I sad je idealan trenutak da im se pokazu zubi kad je EU najslabija ifrka joj od Rusa da im kazemo ako nas ne primite pod hitno u EU odosmo sa Rusjom u savez. I eto ruskih baza u Srbiji. Ovi nasi politicari kao da ne vide kako su Bugari i Rumuni ekspresno usli u EU.

kad se puno obeca a malo ispuni

27.10.2015 06:59

evropska unija je pred raspadom, treba sacekati kako ce biti tako da nema smisla da srbija zuri u nesto sto mozda uskoro nece vise ni postojati i to zavaljujuci tome sto trckaraju kako im amerikanci govore pa su zaglibili s izbjeglicama. srbija je trebala uci, posle hrvatske ali stvari su se promjenile tako da o ulasku novih clanica tesko da se ima vremena kad rasmisljati jer bili su obecali i ukrajini, preko reda- pa su joj javili da od toga nema nista a nisu ispunili ni obecanja prema turskoj