Karla Del Ponte
Profimedia
Karla Del Ponte

Profimedia

Karla Del Ponte, Foto: Profimedia

- Od balkanskog rata međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju pobedio je 160 lidera visokog vojnog i političkog ranga, ne one koji su počinili zločine, već one koji su sedeli za stolom i organizovali zločine. Ali postoje i oni koji su počinili ove zločine, i sa kojima međunarodni sistem treba da se pozabavi. Ovde treba reći da u ovom pravcu ima dosta posla i nismo na idealnom nivou. Ne znam šta se sada dešava u Bosni i Hercegovini ili Srbiji, ali mislim da posla ima i dalje - rekla je ona.

Karla del Ponte postavila je takođe i pitanje postojanja Kosova kao države i smatra da nije pravedno to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na toj poziciji, prenosi KoSSev.

PROČITAJTE JOŠ:

- Mislim, Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi danas. Osuđen je od strane Haškog tribunala, ali ga je na žalost Apelacioni sud oslobodio. Ali ja više nisam bila glavni tužilac. Teško je videti to da on prvostepeno bude kažnjen, a da je Kosovo sada jedna vanredna stvar. Kosovo ima tu privilegiju da bude priznato kao država, što je, po mom mišljenju, bilo prilično preuranjeno. Takođe, kada smo započeli naše istrage, imali smo ogromne probleme, jer niko nije želeo da ove istrage radimo. I dalje treba da se vidi šta će biti na Kosovu i za mene je Kosovo još uvek pod znakom pitanja - kaže ona.

Ramuš Haradinaj, OVK

Facebook

Ramuš Haradinaj, OVK, Foto: Facebook

Dodaje da ne može da kaže, niti zna ko su danas najveci nekažnjeni, ali navodi da su nekažnjeni u njenoj knjizi.

Jedna od najozbiljnijih optužbi tokom svog rada kao tužioca za zločini u bivšoj Jugoslaviji je žuta kuća u selu Veliko Gure u Burelu gde je, prema Karli del Ponte, bila tajna klinika koja se koristila za vađenje organa oko 300 srpskih civila koje je kidnapovala OVK.

- Oh, hajde da ne pričamo o žutoj kući. U toj žutoj kući pokušali smo da izvršimo istragu, ali to nismo mogli da učinimo. Zatim je usledio izveštaj Dika Martija Savetu Evrope koji je sve potvrdio. I sada postoji sud na Kosovu i nisam čula da je išta učinio i sumnjam da će se ovaj događaj rasvetliti. Što se nas tiče, nije nam dozvoljeno da uradimo ovu istragu i nismo mogli da je sprovedemo i tu činjenicu priznala sam u svojoj prvoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinci". Da vidimo šta će se dogoditi, ali iz svog radnog iskustva znam da što više vremena protiče, to je manje moguće da se problem reši - naglašava ona.

Karla del Ponte zaključuje da danas postoji nekažnjivost jer nedostaje politička volja.

- Međunarodno pravo postoji, postoji i nastaviće da postoji. Pravde za žrtve će biti ukoliko postoji politička volja zemalja, a posebno politička volja Saveta bezbednosti UN-a - izjavila je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Komentari (8)

Slavica

05.11.2018 17:46

Naravno da nije pravedno, nazalost sve ovo je istina.

Milovantihi38

05.11.2018 18:02

Pravda uvek dodje po svoje. Dobro je da je i Karla to, ne samo uvidela, već i progovorila o tome.

Milan

05.11.2018 20:15

Zločinac Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi i osuđen je od strane Haškog tribunala, i treba prvostepeno da bude kažnjen!

Radosav

05.11.2018 21:38

Ona je ista kao i oni. Nema razlike

Alex

05.11.2018 22:30

Dobro je da je i priznala.

Alex

05.11.2018 22:30

Dobro je da je i priznala.

Alex

05.11.2018 22:32

Konacno se prisetila ,verovatno kada je ostala bez finansiranja istih zlocinaca.

Svetigora

05.11.2018 23:19

A što nije onda progovorila. Naravno da ima mnogo toga da se preispita kada su Albanci i muslimani u pitanju. Neka bar sada bude iskrena i poštena...