Kakav je to kompromis kad Vučić neće da prizna Kosovo?!

alo.rs | vesti 2018-09-11 19:31:10 2018-09-11 19:31:10

Lider Republikanske stranke Kosova Faton Kurti napisao je blamantno pismo visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini!

Tanjug/Dragan Kujundžić

On je, naime, zamolio Mogerinijevu da ignoriše srpskog predsednika Aleksandra Vučića, međunarodnu zajednicu i potrebe srpskog naroda, te da i posluša takozvane „partnere“ koji su već priznali Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ:

- Ove opasne igre s avanturističkim političarima na Balkanu moraju da prestanu, kao i srpska upornost da ne priznaje Kosovo, koja je potvrđena Vučićevim govorom na Kosovu - smatra Kurti.

On je u pismu, između ostalog, naveo da Albanci "u Srbiji već imaju partnere koji su priznali Kosovo", te zamolio Mogerinijevu da podrži opoziciju koja hoće međusobno priznanje.

Kurti je naveo da je njegova stranka dobila priznanje Kosova od pojedinih srpskih partija, poput Republikanske, čiji je lider Nikola Sandulović tražio i izvinjenje za srpski genocid nad etničkim Albancima na Kosovu.

Kurti je naveo i da je njegova partija već spremila platformu za dijalog, ali da je on nemoguć bez priznavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Zahtevamo da EU podrži nove političke alternative u Srbiji i na Kosovu i da ne troši vreem na one političare koji su obe zemlje i međunarodne institucije već mnogo koštali, navodi se, između ostalog, u njegovom pismu. Da li je ovo uvod za “velike opozicione igrače”?!

Expand player
Pogledajte više