Kajl Skot dao krv za Srbiju, usput progovorio o Srbima i Albancima

Jelena Đondović | vesti 2018-09-11 16:44:09 2018-09-11 16:44:09

Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji, donirao je juče 450 mililitara svoje krvi Crvenom krstu Srbije!

Alo! Nenad Vujanović

 On je na taj način obeležio godišnjicu stravičnog terorističkog napada na SAD, koji se desio pre 17 godina.

Pročitajte još:

U Siminu ulicu je u pratnji svojih kolega iz ambasade došao nasmejan na ovaj za njega već tradicionalni događaj, budući da američka ambasada godinama ima akciju doniranja krvi 11. septembra. Za tu priliku, ambasador je obuo specijalne šarene čarape, koje su svima zapale za oko i istog momenta kada je stigao, skinuo je sako, zavrnuo rukav i medicinskom osoblju dao znak da je spreman da mu izvade skoro pola litra krvi. Prilikom uboda je kroz smeh prisutnima rekao: „Pa ja ništa nisam osetio“.

Za medicinsku sestru imao je samo jedno pitanje, a ono je glasilo: „Da li ja danas mogu da zaboravim na fizičku aktivnost?“, na to mu je ona odgovorila potvrdno, što je njega malo razočaralo.

Nakon što je dao krv i pojeo omiljeni keksić, koji su saradnici doneli specijalno za njega, ambasador je bio raspoložen da porazgovara i sa našom ekipom.

Upitali smo ga da li će sada otići kući i da li zna da u Srbiji kada neko donira krv ima pravo na dva slobodna dana, a on je odgovorio:
- Čuo sam za to, u stvari, pitao sam se zašto onda ne organizujemo ovakve događaje četvrtkom, tako bismo imali dva slobodna dana i još plus vikend. Ali u Americi nije tako, poslodavci jesu fleksibilniji, ali nemamo zakon niti takvo pravilo i ja se, nažalost, sada vraćam na posao - kazao je on za naš list.

 Skot je inače istakao da je 11. septembra 2000. u terorističkim napadima u SAD poginulo gotovo 3.000 ljudi iz 90 zemalja.

- Zato je današnja akcija davanja krvi organizovana u znak sećanja na žrtve, ali i kao podrška zdravstvenom sistemu Srbije - kazao je.
Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, pozvao je građane da daju krv i tako pomognu da se smanji nestašica, koja uvek nastaje posle letnjih meseci.

Samo dogovor Srba i Albanaca može biti trajan

Američki ambasador je rekao da smatra da je dogovor Beograda i Prištine moguć i pozvao lidere da pokažu hrabrost i kreativnost. On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan. Skot je precizirao da bi podrška SAD, Rusije i Nemačke bila važna za implementaciju takvog dogovora, ali da glavni posao treba obaviti u regionu, odnosno između Beograda i Prištine. Na pitanje da li bi SAD sarađivale sa Rusijom ukoliko se dođe do rešenja, budući da je američki senator Ron Džonson, koji je u nedelju i ponedeljak boravio u Beogradu, izjavio da je Rusija i dalje destabilizujući faktor na Balkanu, ambasador je rekao da postoji neslaganje SAD i Rusije u vezi sa brojnim pitanjima, ali da su dve zemlje spremne da sarađuju kada im se interesi poklapaju.

- Kada je reč o stabilnosti u ovom regionu, mislim da se naši interesi poklapaju - rekao je Skot.

 

Expand player
Pogledajte više