Metju Palmer, Aleksandar Vučić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Metju Palmer, Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Metju Palmer, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

* Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom

* Sastanak je bio zakazan u 10.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata

* Ekipa Alo.rs nalazi se u Predsedništvu, a najavljene izjave za medije počele su tek u 11.05

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas oko 10.00 sati sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, prvo u "četiri oka", a sastanak je potom nastavljen u proširenom sastavu.

11.06 - Izjave za medije

Obraćanje predsednika Vučića:

Vučić je na početku obraćanja iskoristio priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa u Srbiju.

- O svim pitanjima sam otvoreno razgovarao sa Metju Palmerom, kao što je i gospodin Palmer meni otvoreno rekao sve šta se ne sviđa Sjedinjenim državama u srpskoj politici. Verujem da ćemo za dva ili tri meseca imati uslove za nastavak dijaloga, jer Srbija je, kao što sam rekao više puta, spremna na kompromis, ali ne i za unižavanje svoga naroda - rekao je Vučić.

Nakon svog kratkog obraćanja, predsednik je posebno zahvalio Metju Palmeru što je na svoj rever okačio Natalijinu ramondu (bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice Natalije kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu), a koji Vučić i sam nosi.

Metju Palmer, Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Metju Palmer, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hvala Vam na tom gestu, Srbiji to mnogo znači.

Podsetimo, Palmer je, kako su izvestili prištinski mediji, pre nekoliko dana u Prištini poručio da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, kao i da će takse biti ukinute jedino kada ona to učini.

Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rešenja problema sa Kosovom.

Pročitajte još:

 

Tim povodom, Vučić je prokomentarisao da se "govori samo o tome šta Srbija treba da uradi, ali da se u potpunosti zanemaruje šta je Albanija dužna da učini po pitanju dijaloga".

- Srbija je spremna na razgovore i postizanje kompromisnih rešenja za KiM, ali nikada neće pristati na poniženje. Iznenadila me je činjenica da je američki zvaničnik Metju Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine. Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, ako je ideja da mi priznamo Kosovo, a da oni zauzvrat ukinu takse, pitam se o čemu onda da pregovaramo. To mi onda deluje kao šala - rekao je Vučić.

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Komentari (1)

šane

04.11.2019 11:35

učitelj životavsvoje ,, dece,, naroda. hvala