Jezive pretnje Beogradu objavljene u nemačkim i hrvatskim novinama: Ukinuti Republiku Srpsku, mora da se spreči osovina 4 srpska centra!

Alo; | vesti 2020-12-14 10:30:57 2020-12-14 10:30:57

Hrvatski Jutarnji.list preneo je juče tekst nemačkog Dojče velea u kojem je poslata oštra poruka da Srbija ne sme da ostane uspravna i da je jedino rešenje za prostor Zapadnog Balkana da joj se polomi kičma i ukine Republika Srpska!

Printscreen

Tekst u kome se ističe da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ključni problem za uspostavljanje mira na Balkanu potpisala je osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Biserko tvrdi da je cilj Beograda "zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica" i da takav plan mora biti osujećen.

Da li Nemačka finansija tzv Kosovo?

 

- Takva politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu, jer deluje kao destabilizujući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja. Beograd polazi od toga da je uspostavio dobre „diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu" i da je time dobio na geostrateškom značaju. Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje smetajuće prisustvo, kako u Bosni, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost „rekompozicije” Balkana - kaže Biserko. 

U tekstu koji obiluje neosnovanim optužbama protiv Srbije, uz isticanje predsednika Vučića kao glavnog krivca, Biserko sugeriše da međunarodna zajednica mora da "ukloni maligni uticaj srpskih pretenzija" u BiH, što nedvosmisleno znači ukidanje Republike Srpske i konačno stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, kao i rušenje Dejtonskog sporazuma.

- Da bi Bosna postala funkcionalna država nužno je pre svega staviti tačku na promenu granica i sprečiti uticaj, kako Srbije. Posebno je opasan dva veka dugi imperijalizam Srbije. Reafirmacijom postojećih granica uz čvrsto jemstvo međunarodne zajednice moguće je ukloniti maligni uticaj svih pretenzija, posebno onih srpskih, i tek je tada moguće očekivati da se tri naroda u Bosni okrenu vlastitoj agendi. To podrazumijeva i uspostavljanje državnog identiteta, jer bez toga se ostavlja prostor dezintegracijskim trendovima - ističe Sonja Biserko.

Prema rečima Sonje Biserko, odnosno njenih nalogoavaca, cilj Zapada treba da bude lomljenje tek uspravljene Srbije, kao i sprečavanje zaštite čak i minimuma srpskih nacionalnih interesa.

Expand player
Pogledajte više