Jeremiću, nećeš videti drugi krug!

Damira Ramadani | vesti 2017-03-19 17:05:03 2017-03-19 17:05:03

Šutanovac udario na Jeremića!

Goran Srdanov

Nakon što je Vuk Jeremić, predsednički kandidat i bivši član DS-a, izjavio da očekuje da će za njega u drugom krugu predsedničkih izbora glasati članovi DS-a, lider te stranke Dragan Šutanovac mu je poručio da će se u drugom krugu naći Saša Janković i Aleksandar Vučić.

Naime, predsednički kandidat Vuk Jeremić je odgovarajući na pitanje da li očekuje da će ga u eventualnom drugom krugu iskreno ili prećutno podržati Demokrtaska stranka odgovorio da će dobiti glasove demokrata.

- Ne znam šta će biti odluka vrha DS-a, ali sam siguran da će članovi i simpatizeri DS-a glasati za mene u drugom krugu - kazao je Jeremić za „Blic”.

Međutim, lider demokata Dragan Šutanovac ima potpuno drugačije viđenje drugog kruga predstojećih predsedničkih izbora.

- U drugom krugu očekujem Sašu Jankovića i Aleksandra Vučića, sve drugo je manje moguće - kazao je on za „Alo!” i poručio da demokrate svojim glasovima nikada nisu podržale Aleksandra Vučića.

- S druge strane, DS ni sad, kao ni poslednjih pet godina, nije nijednom podržao Vučića, bilo glasanjem bilo davanjem kvoruma u NSRS-u, tako da niko ne treba da razmišlja o scenariju po kojem bi DS propustio priliku da ne samo glasa već i doprinese pobedi nad Vučićem - poručio je lider demokrata, aludirajući na to da je upravo Vuk Jeremić 2013. godine u parlamentu obezbedio kvorum vladajućoj koaliciji.

Podsećanja radi, rasprava o budžetu za 2014. započeta je tek iz trećeg pokušaja, i to tek pošto je vladajućoj koaliciji u pokušaju da u skupštinskim klupama okupi većinu poslanika (makar 126 od 250) u pomoć priskočio samostalni poslanik Vuk Jeremić i tako obezbedio kvorum.

- Pristojno je da poslanik ubaci karticu kad sedi u sali i učestvuje u radu parlamenta. Tehnička opstrukcija rada parlamenta nije način da se pokaže neslaganje s nekom politikom - kazao je tada Jeremić, koji je prešao u samostalne poslanike nakon što je isključen iz DS-a jer se oglušio o odluku demokrata da vrati poslanički mandat.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je za „Alo!” da Janković, Jeremić i Šutanovac dobro znaju da su izbori za opoziciju izgubljeni i da Aleksandar Vučić pobeđuje u prvom krugu.

- Ovo su izbori za lidera opozicije, oni pričaju da im je Vučić protivnik, ali su oni međusobno veći protivnici i međusobno se bore da neko od njih bude drugoplasirani i na taj način sebi obezbedi primat u potencijalnom okupljanju opozicije. To je bitka poraženih na izborima za mesto vođe opozicije u narednom periodu - kazao je on.

Vukova kampanja je plastična

Dragan Šutanovac, lider demokrata, juče je kazao i da mu se ne sviđa kampanja predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

- Ja takvu kampanju, kao menadžer kampanje, a ni kao kandidat, ne bih nikad vodio. To mi izgleda suviše plastično. Pažljivo gledam snimke energičnih govora i pomalo sam iznenađen, ali dobro, nije moje da savetujem protivkandidate - kazao je Šutanovac u intervjuu za jedan dnevni list.

 

Expand player
Pogledajte više