Donald Tramp, Kosovo
Alo
Donald Tramp, Kosovo

Alo

Donald Tramp, Kosovo, Foto: Alo

Amerika sprema paket kojim planira da reši kompletno balkansko pitanje, i to koristeći šargarepu i štap, po svom starom običaju.

Strategiju Vašingtona, odnosno ubijanje najmanje tri muve jednim udarcem (problemi na relaciji Beograd-Priština, stanje u BiH i sudbina Severne Makedonije) donekle je otkrio nekadašnji američki ambasador u Beogradu Kameron Manter, sada prvi čovek Ist-vest instituta, koji se u četvrtak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

- Vučić i ja pričali smo posebno i o problemima Beograda i Prištine, kao i problemima u BiH i prilikama u Severnoj Makedoniji. Složili smo se da to nisu pitanja koja se mogu posmatrati odvojeno. To su pitanja koja čine celinu, traže regionalna rešenja i podrazumevaju učešće kako političara tako i diplomata, ali i stručnjaka iz oblasti ekonomije i svih koji imaju interes u regionu. Pre tog susreta mnoge stvari moraju da se dogode, kao što su izbori na Kosovu i stupanje na dužnost novih lidera Evropske komisije - poručio je Manter i najavio za decembar samit u Berlinu, na kom će se upravo pričati o rešenjima za probleme u regionu, uz učešće lidera balkanskih zemalja.

Kosovo

mapa

Kosovo, Foto: mapa

Kako je za Srpski telegraf rekao sagovornik iz diplomatskih krugova, inače jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD, za onog ko ume pažljivo da sluša Manterove reči su u stvari svojevrsna skica američkog (Trampovog) paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za naš region.

Pročitajte još:

- Taj paket, ili kako god ga već nazvali, ima dosta sličnosti sa viđenjem Vašingtona o tome kako razrešiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis - objašnjava ovaj diplomata i naglašava da je u međunarodnoj politici, a naročito onoj koju sprovodi SAD, malo toga slučajnog, te u tom kontekstu podseća na sve vidljivije znake drastičnog otopljavanja odnosa Amerike i Srbije, poput Pompeovog poziva Vučiću da se vide, proslave 75 godina misije "Halijard" i salvi pohvala odlazećeg ambasadora Skota o srpsko-američkim odnosima kroz istoriju.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Detalji američkog paketa, naravno, podložni su promenama, ali one neće biti suštinske, jer Vašington retko menja pravac koji zacrta.

 

Uz ponudu koja između ostalog podrazumeva podelu Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Makedoniji, ali i opstanak celovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS, tu je i druga strana medalje. Njena suština je poruka koja će na ovaj ili onaj način biti preneta svim zainteresovanim stranama, a to je da neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku šargarepu. U Vašingtonu, bar u onom delu privrženom Trampu, očekuju i da bi Rusija i Putin mogli da prihvate njihov projekat za Balkan.

Bonus video: Ana Brnabić o upadu u Rektorat 

 

Komentari (11)

Nika

21.09.2019 17:49

Jedan problem vuče drugi,tako da se mora sve odjednom rešiti.

Marko

21.09.2019 17:57

Kosovo je uvek teška tema pa čak i za SAD.

Marija

21.09.2019 18:15

Oduvek se zna da Amerika odlucuje o Balkanu sve!

Cedica

21.09.2019 18:53

Ovakav paket reenja moze lako biti mac sa dve ostrice. Moramo biti posebno mudri i oprezni.

Maja

21.09.2019 20:10

Moramo se suprotstaviti ovom americkom ludilu!

Petra

21.09.2019 20:37

Sve je u rukama velikih igraca.

janko

21.09.2019 20:57

Ovo su ozbiljni predlozi i treba ih odgovorno razmotriti.

Hedona

21.09.2019 22:30

Naravno da SAD žele da izazovu novi Blakanski rat, to je strašno koliko su nas uništili. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu, i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.

gaga

21.09.2019 23:53

Srbija i SAD u odlicnim odnosima

vasic

21.09.2019 23:58

Mi smo strpljiv narod i sve cemo da saslusamo, ali na kraju je na nama sta cemo da odlucimo.

BozaB

22.09.2019 00:29

Nema od rata nista,Srbija insistira na politici mira.