Boško Obradović
Tanjug / Dragan Kujundžić
Boško Obradović

Tanjug / Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug

Početak suđenja lideru "Dveri" Bošku Obradoviću i još trojici optuženih za nasilje nad ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem i poslanikom Marjanom Rističevićem ispred Narodne skupštine u maju ove godine, odloženo je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu za 23. decembar.

Suđenje je odloženo zbog izostanka tri branioca optuženih, od kojih je jedan zaražen virusom Covid 19, a jedan je u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim klijentom.

Sva četvorica optuženih su došli na suđenje, dok oštećeni u ovom slučaju, Lončar i Rističević nisu, mada nisu ni bili obavezni da danas dođu u sud.

Ristićevićev punomoćnik advokat Svetozar Vujačić rekao je novinarima da se njegov klijent nalazi na bolničkom lečenju od Covida 19, dok Lončar nije u ovom postupku angažovao advokata.

Nakon odlaganja suđenja, Obradović je novinarima rekao da na kraju procesa očekuje oslobađajuću presudu za sebe i ostale okrivljene i tvrdi da nije bilo nasilnickog ponašanja za koje su optuženi.

Naveo je da može biti reči o verbalnom deliktu, koji su, kako on tvrdi, inicirali Lončar i Risticević svojim ponašnjem prilikom ulaska u skupštinu.

Ustvrdio je i to da su i on i trojica okrivljenih, tadašnih poslanika "Dveri" tog dana bili u mirnom protestu ispred skupštine, a zbog, kako je naveo, kršenja ustava i zakona.

Obradović smatra da su Ristočević i Lončar upravo ti koji su ustav i zakone prekršili te da bi oni trebalo da se nađu ma optuženickoj klupi.

Rističevićev punomoćnik je međutim rekao da Obradovićeve tvrdnje o verbalnom deliktu nikako ne stoje, jer njegov klijent ima medicinsku dokumentaciju o povredama koje je zadobio u incidentu isped skupštine.

Vujačić očekuje osuđujuće presude za svu četvoricu optuženih za krivično delo nasilmičko ponašanje, za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Pored Obradovića, optuženi su i Davor Ðurđević, Marko Ðurđević i Slaviša Miletić.

Optužnim predlogom Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu terete se za krivično delo nasilničko ponašanje.

U predlogu je tužilaštvo zatražilo od suda da optužene proglasi krivim i izrekne im adekvatne zatvorske kazne.

Terete se da su drskim i bezobzornim ponašanjem pokušali da spreče Lončara i Rističevića da uđu u skupštinu, dok su i drugi poslanici ulazili.

Obradović i ostali, negirali su na saslušanju izvršenje krivičnog dela, navodeci da nije bilo fizickog obračuna niti želje za tim, vec da je to bio politicki protest cetvoro poslanika Srpskog pokreta „Dveri“.

Pročitajte još: